ua en ru

На Форекс: Пара євро/долар стійко наближається до позначки 1,27

Пара євро/долар на ринку Форекс на цьому тижні повністю відіграла зниження в п'ятницю на даних по Nonfarm Payrolls. Як повідомив аналітик інвестиційного департаменту ВТБ24 Олексій Міхєєв, зростання пройшов в понеділок, незважаючи на провальні дані по фабричним замовленнями Німеччині за серпень (падіння з 4,9% р/р до -1,3% м/м проти прогнозу 2,6% р/р). Після цього ще вийшли погані дані по роздрібних PMI єврозони (падіння з 45,8 до 44,8). А у вівторок провальним вийшло промислове виробництво Німеччині за серпень (падіння з 2,5% до -2,8% м/м проти прогнозу в -0,5% р/р). Втім, це не зупинило пару євро/долар, яка і в середу торгується на ринку Форекс на локальних максимумах в районі позначки 1,2670.

Таким чином, пара на Форекс піднялася вже на 170 пунктів від мінімумів, показаних в минулу п'ятницю. Частково долар виявився під тиском через вчорашнього виступу авторитетного глави ФРБ Нью-Йорк Дадлі, який кілька розвіяв "бичачі" настрої щодо долара заявами про те, що "зараз було б передчасно підвищувати ставки", "прогноз на підвищення ставки в середині 2015 року виглядає розумним", "ФРС може почати діяти як раніше, так і пізніше середини 2015 року", "спостерігається "занадто велика" недовикористання ресурсів на ринку праці", "очікується зростання ВВП на 3% в 2015 році, навряд чи істотно вище", "сильний долар може бути причиною того, що зростання ВВП не досягне 3%". Як видно з слів Дадлі, він не схильний поспішати з підвищенням ставок, і більше того, в якомусь сенсі навіть негативно висловився про сильному курсі долара.

Дійсно, якщо минув падіння курсу євро (про який так мріяли всі країни єврозони, хіба що крім Німеччини) надасть підтримку європейського експорту та дозволить Європі відновити економічне зростання, то точно також воно вдарить по зростанню в США. Тому подальше сильне зниження курсу євро навряд чи можливо саме з цієї причини, хіба що в економіці єврозони почнуться якісь вже зовсім кризові явища, але нічого подібного якраз зараз на горизонті немає, на відміну від 2012 року.

Сьогодні будуть опубліковані протоколи засідання ФРС від 16-17 вересня. Якщо їх вміст буде йти в тому ж ключі, що і вчорашній виступ Дадлі, то пара євро/долар знову отримає підтримку. Ми вважаємо, що пара євро/долар на ринку Форекс в найближчі тижні має всі шанси повернутися до позначки 1,30, а з часом і назад до 1,35.