ua en ru

На "Азовсталі" припиняється експлуатація мартенівських пічей

На металургійному комбінаті "Азовсталь" 25 травня буде повністю виведено з експлуатації мартенівське виробництво, пише видання "Комерсант-Україна" з посиланням на прес-службу групи "Метінвест".

Компанія закриває цех з восьми мартенівських пічей загальною потужністю близько 2 млн т в рік. Відтепер сталь виплавлятиметься на двох конвертерах потужністю 6 млн т в рік. Окрім "Азовсталі", в "Метінвесті" також планують відмовитися від виробництва мартенівської сталі на Маріупольському металургійному комбінаті ім. Ілліча протягом 5 років.

Про бажання відмовитися від мартенів заявили також на меткомбінаті "Запорожсталь" і в групі "Донецьксталь". На думку експертів, це важливий крок для всього українського гірничо-металургійного комплексу, оскільки відмова від застарілих технологій укріпить конкурентоспроможність українського металу на зовнішніх ринках.

Основна причина відмови від мартенів на користь конвертерів - нижча собівартість виробництва стали, а також вища її якість, відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олександр Макаров. "На "Азовсталі" споживання природного газу на тонну мартенівської сталі складає приблизно 100 кубометрів, а при конвертерній виплавці - близько 5 кубометрів на тонну", - зазначає аналітик ІК Alfa Capital Олег Юзефович. Крім того, за його словами, в мартенівському виробництві використовується практично в 2 рази більше металобрухту, який, на відміну від чавуну, компанія купує на стороні: на тонну мартенівської сталі витрачається близько 400 кг проти 200-220 кг на тонну конвертерної сталі. "Тільки за рахунок цих двох статей "Метінвест" може заощадити близько 100 млн дол. в рік", - підрахував О.Юзефович.