ua en ru

Н.Назарбаєв: В Казахстані до 2015 р. планується реалізувати близько 500 проектів на суму біля 82 млрд дол

У Казахстані до 2015 р. планується реалізувати близько 500 проектів на суму близько 82 млрд дол., заявив сьогодні Президент країни Нурсултан Назарбаєв на засіданні ради керівників Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Астані, повідомляє РБК з посиланням на прес-службу Президента Казахстану. При цьому він додав, що планується створити 200 тис. нових постійних робочих місць.
За словами Н.Назарбаєва, Казахстан поставив перед собою завдання увійти до 2016 р. в групу країн з високим рівнем доходів, збільшивши ВВП на душу населення до 15 тис. дол.; з урахуванням паритету купівельної здатності це буде понад 20 тис. дол.
Головним інструментом реалізації цього завдання президент назвав програму форсованого індустріально-інноваційного розвитку (ФІІР) на 2010-2014 рр., яка покликана забезпечити економіку країни від майбутніх струсів і усунути залежність від сировинних ресурсів. Ця програма прорахована по регіонах і по фінансах, і Н.Назарбаєв підкреслив, що упевнений в її достроковій реалізації. Так, за підсумками 2010 р. було введено в експлуатацію 152 нових індустріальних об'єкти загальною вартістю більше 5 млрд дол., створено 23 тис. нових робочих місць.
Державна програма з форсованого індустріально-інноваційного розвитку Республіки Казахстан на 2010-2014 рр. спрямована на забезпечення стійкого і збалансованого зростання економіки через диверсифікацію і підвищення її конкурентоспроможності. На сьогодні вона є головним стратегічним документом держави у сфері економіки. В рамках реалізації програми Казахстан до 2015 р. повинен досягти наступних результатів: зростання ВВП - на 50% від рівня 2008 р.; підвищення продуктивності праці - на 50% в оброблювальному секторі і на 100% - в окремих секторах економіки; доведення частки несировинного експорту до 40%; зниження енергоємності ВВП на 10% від рівня 2008г., а також збільшення до 10% частки інноваційних підприємств від числа діючих.