ua en ru

Н.Королевська: Різкого поліпшення позицій України в рейтингу Doing Business не відбулося через домінування політфактора при прийнятті економічних рішень

Різкого поліпшення позицій України в рейтингу Doing Business не відбулося через домінування політфактора при прийнятті економічних рішень. Про це заявила голова комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська, коментуючи підсумки щорічного рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business 2011, який сьогодні опублікувала Міжнародна фінансова корпорація (IFC), що входить до групи Світового Банку, повідомляє її прес-служба.
«Повсюдне гальмування реформ і підміна їх псевдореформами позначається на стані національної економіки, консервує існуючі проблеми і знижує конкурентоспроможність держави в цілому, - заявила Н.Королевська.
Глава комітету Верховної Ради зазначила, що незначне покращення позицій в рейтингу було досягнуте завдяки прийняттю в кінці 2009 р. закону, який знизив вимоги до статутного капіталу створюваних підприємств, а також спростив процедуру реєстрації нових суб'єктів господарювання. «Підготовлений нами закон дозволив зробити прорив на 18 позицій вгору в номінації «Відкриття бізнесу» і зафіксуватися на 118 місці, - вважає Н.Королевська. - Проте за іншими номінаціями ситуація тільки погіршилася».
Вона зазначила, що за минулий рік Україна опустилася на 5 позицій у номінації «Закриття бізнесу». Ця процедура займає в нашій країні в середньому 2,9 років.
Н.Королевська зазначила, що падіння України на чотири позиції в номінації «Реєстрація власності» викликане тим, що процес, що складається з 10 процедур, займає близько 117 днів, що в два рази перевищує середні показники в Східній Європі та Центральній Азії. На її думку, не дивно, що Україна опустилася в номінації «Захист інвесторів», так як за 8 міс. влада не змогла поліпшити ситуацію в цій сфері.
Коментуючи погіршення позицій України в номінації «Доступність кредитів», Н.Королевська заявила, що уряду не вдалося стимулювати банківський сектор для кредитування реального сектора економіки.