ua en ru

Н.Королевська пропонує посилити відповідальність чиновників за перешкоду веденню бізнесу

Голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська спільно з Держкомпідприємництва пропонує посилити відповідальність чиновників за порушення законодавства у сфері регуляторної політики і підприємництва. Зокрема, запропоновано низку поправок до законопроекту "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні порушення щодо відповідальності за порушення порядку видачі документів дозвільного характеру" (№6262), повідомляє прес-служба Н.Королевської.

На думку Н.Королевської, результатом внесених змін буде підвищення відповідальності чиновників перед бізнесом за рішення, що ухвалюються. "Згідно із пропонованими змінами, розробленими спільно з Держкомпідприємництва, кожен чиновник, вимагаючи від підприємця непередбачений законом документ, або який необґрунтовано затягує видачу дозвільного документа, може бути покараний істотним штрафом. Це дозволить уникнути зайвої зарегульованості економіки, остудить чиновницький запал у винаході все нових обмежень для підприємців ", - підкреслила Н.Королевська.

Так, за пропозицією Н.Королевської, бездіяльність голів міських і районних адміністрацій у питаннях призначення на посаду державного адміністратора, створення і забезпечення функціонування дозвільного центру спричинить за собою штраф від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А видача дозвільним органом документа, необхідність якого не встановлена законом, спричинить за собою штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Такі ж штрафи передбачені у разі підготовки регуляторних актів в порушення порядку, передбаченого законом України "Про принципи державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

Н.Королевська також пропонує керівників державних і колегіальних органів, а також інших посадових осіб за порушення законодавства, що регулює підприємницьку діяльність, штрафувати на суму розмірі до 600 неоподатковуваних мінімумів. Ці ж дії, якщо вони здійснені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, за рішенням суду приведуть до заборони обіймати посади в державних органах впродовж трьох років.