ua en ru

Н.Королевська: Інвесторів лякає корупція і адміністративний тиск на бізнес

Інвесторів лякає не стільки нестабільність в економіці, скільки корупція і адміністративний тиск на бізнес. Про це заявила голова комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська, коментуючи дані Європейської бізнес-асоціації, згідно з якими в третьому кварталі індекс інвестиційної привабливості України знизився, повідомляє прес-служба Н.Королевської.

Третина опитаних представників іноземних компаній, що працюють в Україні, відзначає, що якісних змін інвестиційного клімату після президентських виборів в країні не відбулося. Інвестори відзначають, що в Україні покращала ситуація з відшкодуванням ПДВ, але продовжували погіршується процес спрощення митних процедур і технічне регулювання.
"І внутрішніх і зовнішніх інвесторів лякає не стільки нестабільність в економіці, скільки корупція і адміністративний тиск на бізнес, - зазначила Н.Королевська. - Замість обіцяних реформ, бізнес отримав поширення корупції і безпрецедентний тиск на бізнес з боку адміністративних органів.
Голова парламентського комітету вважає, що повернути довіру інвесторів можна лише почавши реальний рух у бік боротьби з корупцією. "Країні потрібний єдиний антикорупційний проект. В Україні бізнес платить колосальний "корупційний податок", який в загальній сумі перевищує всі легальні податкові платежі, - зазначила Н.Королевська. - Корупція заганяє бізнес у тінь, де вже знаходиться понад 45% економіки. Тіньовий сектор, що становить щорічно близько 40 млрд дол., зіставимий із загальною сумою іноземних інвестицій, вкладених у нашу країну."
На думку голови комітету Верховної Ради, бізнес готовий інвестувати до України. "Але для цього має бути гарантія прав власності, відповідальність чиновників за ухвалювані рішення і рівні умови роботи для підприємств всіх форм власності, - вважає Н.Королевська. - Інвестиції відродяться тільки за однієї умови: весь бізнес працює в рівному, конкурентному середовищі".