ua en ru

М.Калюжний: Держкомзем 17 січня внесе на розгляд Кабміну законопроект "Про ринок землі"

Держкомзем у понеділок, 17 січня, внесе на розгляд Кабінету міністрів України законопроект "Про ринок землі". Про це на прес-конференції заявив заступник голови Держкомзему Микола Калюжний, передає кореспондент РБК-Україна.
"Законопроект на сьогоднішній день повністю розроблений, ми готові його в понеділок внести до Кабінету міністрів з тим, щоб Кабмін доручив зацікавленим Міністерствам в 3-денний термін погодити законопроект, далі внести його до Адміністрації Президента, і звідти він вже потрапить до Верховної Ради", - заявив Н.Калюжний.
При цьому він прогнозує, що ВР прийме законопроект про ринок землі у І кварталі 2011 р.
За словами М.Калюжного, у законопроекті чітко прописані процедури проведення земельних аукціонів, конкурсів з продажу землі, і перелік учасників у таких конкурсах. За словами заступника голови Держкомзему, купувати і володіти землями сільськогосподарського призначення, відповідно до законопроекту, зможуть тільки громадяни України, і юридичні особи, зареєстровані в Україні.
Крім того, передбачено, що для кожного регіону буде розроблено обмеження площі земельних ділянок, якими може володіти один господар.
За словами М.Калюжного, у Західній Україні та Поліссі максимальна площа буде менше, в порівнянні зі Східною Україною, де вона може досягати 2 тис. га.
"Це пов'язано з тим, що на заході менше земель сільгосппризначення", - пояснив М.Калюжний.
Нагадаємо, в Україні зареєстровано близько 6,5 млн власників земельних паїв.
Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович сьогодні заявив, що вважає в 2011 р. першочерговим продовження земельної реформи.