ua en ru

М.Азаров: Україні необхідно уникнути штрафу у зв'язку із розірванням угоди з Vanco.

Україні необхідно уникнути застосування штрафних санкцій до держави у зв'язку із розірванням угоди з компанією Vanco. Про це заявив сьогодні на брифінгу прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
М.Азаров зауважив, що Кабмін поставив завдання Міністерству юстиції з'ясувати обґрунтованість претензій до України. "Для нас надзвичайно важливо зараз розібратися, наскільки обґрунтованими є ці претензії, наскільки ми їх зможемо відбити. Якщо зуміємо відбити - це один варіант розвитку подій, якщо нам доведеться домовлятися, тобто укладати мирову угоду, то це інший варіант розвитку подій. І, нарешті, найгірший - це питання застосування до України санкцій. Ми повинні цього уникнути", - наголосив М.Азаров.
За словами прем'єра, уряд, приймаючи рішення про розірвання угод, мав передбачити наслідки таких дій для держави. "Це предмет розгляду у прокуратурі, треба відзначити", - сказав він.
Нагадаємо, що Міністерство юстиції здійснює представництво інтересів держави у Стокгольмському арбітражі, де розглядається справа за позовом Vanco International до держави Україна.
Нагадаємо також, що 21 травня 2009 р. Кабмін в односторонньому порядку розірвав угоду із зареєстрованою на Бермудських островах компанією Vanco International у зв'язку із переуступкою нею прав на геологорозвідку і розробку нафтогазових родовищ на Прикерченському шельфі Чорного моря на користь "Венко Прикерченська Лтд". У липні 2009 р. Vanco International почала арбітражний процес проти України в Арбітражній палаті м. Стокгольма. У відповідь на це 5 серпня 2009 р. українська сторона відкликала свої пропозиції щодо мирного врегулювання суперечки з "Венко Прикерченська".