ua en ru

М.Азаров: Темп інфляції в Україні сповільниться до кінця 2011 р. до 8,9%, незважаючи на стрибок цін в квітні

Темп інфляції в Україні сповільниться до кінця 2011 р. до закладених в урядовому прогнозі 8,9%, незважаючи на стрибок цін в квітні, що послідував після підвищення комунальних тарифів і подорожчання продовольства. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив в інтерв'ю агентству Reuters.
"Прогнози інфляції у нас оптимістичні, я думаю, ми цілком вкладемося в розрахункові показники. Зараз піде період сезонного зниження інфляції - однозначно", - заявив М.Азаров.
Відзначимо, за даними Державної служби статистики, через адміністративне підвищення тарифів електроенергія для населення подорожчала за перші чотири місяці на 22,9%, вартість гарячої води - на 14,9%. До цього додався майже 30% зростання цін на бензин і на овочі.
"Ці фактори вже не будуть працювати найближчим часом, тому що з точки зору сезонність ціни на овочі будуть знижуватися... а ніякого величезного підвищення тарифів не очікується", - сказав М.Азаров.
За його словами, незважаючи на волатильність на міжнародних ринках металів, від експорту яких істотно залежить динаміка валового внутрішнього продукту (ВВП) України, Кабінет міністрів впевнений і в реалістичності прогнозу зростання ВВП в 2011 р. на 4,5% в порівнянні з 4,2 % за підсумками 2010 р.
"Це (зростання ВВП на 4,5%) оптимальна цифра, на яку ми вийдемо. Я думаю, що ми вкладемося в ті показники зростання ВВП і промвиробництва, які заклали в показники прогнозів на 2011 рік", - додав М.Азаров.