ua en ru

М.Азаров: Угода про створення Зони вільної торгівлі у рамках СНД буде підписана в травні 2011 р

Угода про створення Зони вільної торгівлі у рамках СНД може бути підписана у травні 2011 року. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з головою виконавчого комітету, виконавчим секретарем СНД Сергієм Лебедєвим. Про це повідомляє прес-служба уряду.
"У цілому розробку тексту договору завершено, в основному його узгоджено, і ми розраховуємо на підписання його на найближчому засіданні Ради глав урядів співдружності в травні цього року в Мінську", - зазначив М.Азаров.
Він додав, що договір про Зону вільної торгівлі повинен покращити умови торгівлі, інакше підписання такого документа не має сенсу.
"Ми за розробку й ухвалення нового договору, проте, безумовно, новий договір повинен покращити існуючий між нашими країнами торговий режим. Без цього немає сенсу нам його підписувати, якщо він у чомусь погіршуватиме наші діючі з окремими країнами договори про вільну торгівлю", - наголосив глава уряду.
Прем‘єр-міністр зазначив, що переговори з країнами СНД про мінімізацію виключень при створенні Зони вільної торгівлі йдуть досить успішно, однак, ще залишаються країни з якими досі не вдалося досягти порозуміння у цьому питанні. М.Азаров попросив С.Лебедєва передати занепокоєння української сторони тим країнам, з якими Україна ще не напрацювала узгоджених позицій стосовно вилучення із угод про Зону вільної торгівлі.
Крім того, М.Азаров поінформував, що Україна вже розпочала активну підготовку до засідання економічної ради СНД, що пройде 15 квітня в Ялті і повідомив, що в його рамках відбудеться бізнес-форум. Україну на економічній раді представлятиме перший віце-прем'єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.
У свою чергу виконавчий секретар СНД поінформував, що до економічної ради СНД буде повністю підготовлений текст угоди про Зону вільної торгівлі.
"Ми сподіваємось, що на економічній раді 15 квітня текст угоди буде погоджений і запропонований главам урядів для підписання 20 травня у Мінську", - зазначив він.
Водночас М.Азаров зазначив, що Україна задоволена співпрацею із СНД та зацікавлена у створенні спільного ринку з країнами-учасницями СНД.
"У нас є зацікавленість у створенні спільного аграрного ринку і ми хочемо, щоб це питання серйозніше розглядалося: спочатку на рівні експертів, а потім і на рівні голів урядів", - наголосив він.