ua en ru

МОЗ впроваджує міжнародну класифікацію первинної меддопомоги

МОЗ впроваджує міжнародну класифікацію первинної меддопомоги Фото: первинна медична допомога (twitter.com/WHOUkraine)

Впроваджується електронне ведення медичних записів

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) України затвердив наказ, яким впроваджує міжнародну класифікацію первинної ланки медичної допомоги. Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Відповідно до наказу "Про деякі питання застосування україномовного варіанту міжнародної класифікації первинної медичної допомоги (ICPC-2-E)" сімейні лікарі,терапевти та педіатри у щоденній роботі користуватимуться міжнародною класифікацією первинної медичної допомоги (ІСРС-2).

"Електронне ведення медичних записів та змога кодувати причину кожного окремого звернення пацієнта до лікаря - це значний крок на шляху побудови пацієнтоорієнтованої системи охорони здоров’я. Зараз значну частину свого робочого часу медичні працівники первинної ланки витрачають на паперову і статистичну роботу, що обмежує їх час на потреби пацієнтів. Впровадження ІСРС-2 із подальшим спрощенням облікових і статистичних форм є важливою складовою системної роботи МОЗу із оптимізації роботи лікарів первинної ланки, з метою побудови пацієнтоорієнтованої системи охорони здоров’я", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наступними кроками МОЗ щодо впровадження ICPC-2 у 2018 році передбачено запуск навчального онлайн тренажеру для лікарів, поширення навчальних матеріалів і їх інтеграція в медичну освіту на до- та післядипломному рівні, проведення регіональних тренінгів для практикуючих лікарів.

ІСРС - це найбільш поширена класифікація, яка використовується на первинній ланці в багатьох країнах світу. Українські лікарі тепер матимуть змогу долучитися до міжнародної спільноти медиків, які щоденно у своїй роботі використовують цю класифікацію.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав медичну реформу - законопроект №6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів".