ua en ru

В М'янмі почалися історичні парламентські вибори

В М'янмі почалися історичні парламентські вибори Фото: черга на виборчі дільниці в М'янмі

Вибори можуть завершити 53-річне правління в країні військових

У М'янмі (Бірма) вперше після передачі влади цивільному уряду і початку економічних і політичних реформ у 2011 році, проводяться загальні вибори. Про це передає ВВС.

"Попередні вибори у 1990 році принесли перемогу партії "Національна ліга за демократію на чолі з правозахисницею Аун Сан Су Чжі, однак генерали анулювали їх підсумки і встановили диктатуру. Згодом Аун Сан Су Чжі провела під домашнім арештом в цілому близько 15 років і була визнана гідною Нобелівської премії миру", - пише видання.

Наголошується, що парламент, який має обрати приблизно 30 мільйонів жителів М'янми, буде складатися з 664 депутатів.

"Чверть місць заздалегідь віддана призначенцям військового режиму. За інші борються понад шість тисяч кандидатів від більш ніж 90 партій, але основних політичних сил дві: Національна ліга за демократію і Партія союзної солідарності та розвитку, створена генералітетом і в даний час є правлячою", - підкреслює видання.

Для обрання Президента необхідно дві третини голосів депутатів. 70-річна Аун Сан Су Чжи не може претендувати на вищу посаду, оскільки влада внесли до конституції пункт, що забороняє займати його особам, які мають родичів за кордоном. У Аун Сан Су Чжі є двоє синів від померлого 18 років тому чоловіка, канадського вченого-тибетолога.

Нагадаємо, раніше президентські вибори пройшли в Білорусі. Олександр Лукашенко набрав 83,49% голосів.