ua en ru

МВФ завтра обговорить виконання Україною зобов'язань щодо валютного режиму

Рада директорів Міжнародного валютного фонду має намір завтра обговорити питання виконання Україною зобов'язань щодо валютного режиму (в рамках консультацій по статті IV статуту). Як повідомляє офіційний веб-сайт організації, дане питання внесене до порядку денного ради директорів фонду на 29 червня.

Наголошується, що цього ж дня рада директорів фонду планує розглянути питання співпраці з Німеччиною і Афганістаном.
Нагадаємо, останній раз місія МВФ відвідувала Київ 21-28 травня. Тоді глава місії повідомив, що Міжнародний валютний фонд готовий повернутися до обговорення питання фінансування України лише після того, коли побачить намір влади країни продовжити відповідні реформи.

За його словами, Україна потребує істотного зовнішнього фінансування, що робить країну чутливою до змін в настроях інвесторів, і для забезпечення підтримки інвесторів Україна повинна неухильно проводити політику, спрямовану на забезпечення економічної стабільності, і здійснювати проголошені реформи у ключових секторах.

У липні 2010 року МВФ схвалив програму stand-by для України, в рамках якої був готовий виділити близько 15,5 млрд дол. до кінця поточного року. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд дол. 22 грудня 2010 року був виділений другий транш кредиту stand-by у розмірі 1,5 млрд дол. Проте для отримання чергового траншу кредиту МВФ Україна повинна виконати низку вимог, зокрема підвищити тарифи для населення на газ і теплопостачання.

Нагадаємо, перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський раніше заявив, що програма співпраці України з МВФ буде продовжена в 2013 р.