ua en ru

МВФ вводить нові попереджуючі кредитні лінії для країн, уразливих перед "екзогенними шоками"

"Група двадцяти" (G20) підтримує розширення фінансового і технічного арсеналу Міжнародного валютного фонду (МВФ) для забезпечення глобальної фінансової стабільності, говориться в підсумковому комюніке саміту G20, що проходило у французькому м. Канни 3-4 листопада 2011 р.

У заяві "Великої двадцятки" повідомляється, що МВФ вводить новий інструмент з метою зміцнення фінансової стабільності - так звані "попереджуючі лінії ліквідності" (PLL). Ці короткострокові кредитні лінії призначені для підтримки країн, які характеризуються стійкими фундаментальними показниками, але можуть постраждати від "екзогенних шоків", тобто зовнішніх, незалежних від них економічних чинників.

Крім того, країни G20 зобов'язуються зробити так, щоб МВФ і надалі мав у своєму розпорядженні достатні фінансові ресурси для виконання своєї системної ролі. "За першої ж необхідності ми готові своєчасно мобілізувати додаткові ресурси (для МВФ)", - наголошується в комюніке. Лідери G20 також доручать своїм міністрам фінансів пропрацювати до наступного міністерського засідання різні способи посилення кредитного потенціалу МВФ, включаючи перерахування коштів в МВФ на двосторонній основі, розширення можливостей SDR (розрахункової одиниці фонду) і добровільні вкладення в спеціальні структури під егідою фонду.

G20