ua en ru

МВФ погіршив прогноз падіння ВВП України до 6,5%, - глава місії

Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз падіння ВВП України в 2014 р. з 5 до 6,5%.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз падіння ВВП України в 2014 р. з 5 до 6,5%. Про це заявив сьогодні глава місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Микола Георгієв на спільному брифінгу з головою Національного банку України Валерією Гонтарєвої, передає кореспондент РБК-Україна.

"З урахуванням загострення конфлікту на сході можна говорити, що виконання програм та показників здійснено в умовах, які виявилися набагато більш важкими, ніж було передбачено спочатку. Звичайно, цей конфлікт лягає важким тягарем на економіку (України). Це потребувало перегляду низки ключових макроекономічних показників. На сьогоднішній день очікується, що скорочення ВВП складе 6,5%. В результаті того, що відбувається скорочення надходжень до бюджету у східних регіонах, збільшуються витрати на оборону, зменшується показник зборів платежів "Нафтогазу України" буде необхідно застосовувати відповідні коригувальні заходи", - заявив Георгієв.

У свою чергу, як повідомила прес-служба МВФ, зменшення надходжень на сході України, високі витрати на безпеку і менші, ніж очікувалося, обсяги стягнення заборгованості перед НАК "Нафтогазом" призведуть до більшого зростання фіскального та квазі-фіскального дефіциту і потреби у фінансуванні, ніж передбачалося раніше програмою МВФ.

Крім того, як відзначають в МВФ, викликають тиск на чисті міжнародні резерви України більший, ніж очікувалося, відток капіталу та монетизація фіскальних дефіцитів.

Нагадаємо, ще в травні 2014 р. МВФ прогнозував падіння ВВП України в 2014 р. на 5%.

Однак, як заявив 17 липня 2014 р. міністр фінансів України Олександр Шлапак, Кабінет міністрів України очікує в 2014 р. падіння ВВП на рівні 6-6,5% і інфляцію - 19%.