ua en ru

МВФ знову закликав Україну підвищити споживчі ціни на газ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) в черговий раз закликав Україну підвищити споживчі ціни на газ. Про це говориться в доповіді МВФ за підсумками консультацій по статті IV статуту організації.

Як відзначають у своїй доповіді експерти міжнародної організації, подібний крок відкриє Києву можливість відновити переговори про отримання кредитної допомоги.

У доповіді експертів МВФ зазначено, що в 2010-2011 рр. економіка України демонструвала гарні темпи посткризового відновлення. Разом з тим країна продовжувала відчувати негативні наслідки, які в свою чергу вилилися в низький рівень зростання кредитоспроможності. Розрахунки МВФ показують, що в 2012 р. зростання ВВП країни складе 3,0% проти 5,2%, які були досягнуті за підсумками 2011 р.
Для зміни показників зростання ВВП у бік збільшення Києву необхідно провести повномасштабну реформу енергетичного сектора, що, у свою чергу, знизить навантаження на бюджет і підвищить енергетичну незалежність, підкреслили в МВФ.

Для досягнення зазначених ефектів керівництву України пропонується "поступово збільшувати тарифи на газ та опалення". В опублікованому документі підкреслюється, що МВФ неодноразово виходило з аналогічними пропозиціями, проте кожного разу національний уряд відкидав ініціативи.

Нагадаємо, останній раз місія МВФ відвідувала Київ 21-28 травня. Тоді глава місії повідомив, що Міжнародний валютний фонд готовий повернутися до обговорення питання фінансування України лише після того, коли побачить намір влади країни продовжити відповідні реформи.

У липні 2010 року МВФ схвалив програму stand-by для України, в рамках якої був готовий виділити близько 15,5 млрд дол. до кінця поточного року. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд дол. 22 грудня 2010 року був виділений другий транш кредиту stand-by у розмірі 1,5 млрд дол. Проте для отримання чергового траншу кредиту МВФ Україна повинна виконати низку вимог, зокрема підвищити тарифи для населення на газ і теплопостачання.

Нагадаємо, перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський раніше заявив, що програма співпраці України з МВФ буде продовжена в 2013 р.