ua en ru

МВФ рекомендує Україні відмовитися від практики повернення ПДВ, - експерт

МВФ рекомендує Україні відмовитися від практики повернення ПДВ, - експерт Фото: МВФ (flickr.com/Jamille Wilson)

За словами експерта, головним отримувачем повернення експортного ПДВ в агросекторі є компанія "Кернел"

Міжнародний валютний фонд (МВФ) радить Україні припинити витрачати бюджетні кошти на повернення експортерам податку на додану вартість (ПДВ). Про це в ефірі телеканалу "Прямий" заявив експерт Олег Постернак, коментуючи результати роботи місії МВФ в Україні, повідомляє "Главком".

"У МВФ є суттєві претензії до такого болісного і дуже важливого питання для держбюджету, як відшкодування експортного ПДВ", - зазначив він.

Наводячи дані статистики ДФС, експерт зауважив, що лише за 9 місяців поточного року витрачено 77 млрд грн бюджетних коштів на виплати експортерам.

"Вдумайтеся у цю цифру і ця сума виплачена в грошовій формі. Якщо порівнювати цю цифру, наприклад, з минулим роком то зростання обсягів відшкодування ПДВ на рівні понад 23,5 млрд грн", - зауважив Пастернак.

За його словами, головним отримувачем повернення експортного ПДВ в агросекторі є надприбуткова компанія "Кернел".

"Вони отримали 10% від загального обсягу повернення ПДВ, це приблизно 7 млрд грн. До речі, в парламенті цю компанію пов’язують із відомим та найбагатшим депутатом ВР Віталієм Хомутинніком. За інформацією АМКУ, комерційна структура, з якою пов’язують Хомутинніка, нещодавно збільшила долю в структурі власності компанії "Кернел". Деякі експерти навіть називають його новим власником компанії", - зауважив він.

Тож поки одні збагачуються, у бюджеті формується багатомільярдна "діра", вважає експерт.

"Зараз, коли деякі експортери зміцнили своє становище, і які отримують надприбутки на цих речах, і коли державний бюджет має спрямувати кошти на інші проблеми, а в даному випадку це, наприклад, та ж система освіти, яка потребує величезного фінансування – потрібно переглянути ці умови повернення ПДВ. І це безпосередні зауваження представників МВФ. І сподіваюся, що уряд скоро поставиться до цієї проблеми більш уважно", - сказав він.

При цьому додав, що найбільшим лобістом збереження повернення ПДВ буде той самий "Кернел" з його "лобістькими групами у парламенті".

"Мова йде про цілі структури, які пов’язані із зернотрейдерськими механізмами. Зокрема, вони пов’язані із цією компанією "Кернел", яка фактично є найбільш "м’ясистою" компанією, яка отримує подібні відшкодування із державного бюджету країни. І звісно, це велика проблема взагалі для українського парламентаризму і це велика проблема для нашої фінансової системи", - наголосив експерт.