ua en ru

МВФ прогнозує падіння економіки Росії на 3% в 2015 році

Російську економіку в 2015 році чекає падіння на 3%. Про це говориться в доповіді МВФ, опублікованому на сайті організації.
Падіння пов'язане з різким падінням цін на нафту і посиленням геополітичної напруженості, наголошується в доповіді. У 2016 році падіння сповільниться і складе 1%.

"Країни - експортери нафти, для яких надходження від нафти становлять значну частину податкових надходжень, відчувають значні потрясіння економіки", - йдеться в доповіді. При цьому більш легко падіння цін на нафту зможуть пережити країни, які накопичили значні резерви в попередні роки, пишуть автори.

При цьому в світі буде спостерігатися помірне зростання економіки з 3,3% в 2014 році до 3,5% в 2015 році і 3,7% у 2016 році. У країнах з розвиненою економікою очікується зростання на 2,4% в 2015 і 2016 роках. Зростання економік країн, що розвиваються, складе 4,3% в 2015 році і 4,7% у 2016 році. На скромні показники вплинули три чинники, серед яких МВФ вказує слабку економічну ситуацію в Росії, зниження зростання для країн-експортерів сировини. Ключовим фактором стало зниження темпів зростання економіки Китаю.

Економіка країни в четвертому кварталі 2014 року зросла на 7,3% у порівнянні з аналогічним періодом в 2013 році. В цілому в 2014 році зростання склало 7,4%, повідомило сьогодні Національне бюро статистики Китаю. Це найнижчий річний зростання за останні 24 роки.

В опублікованому раніше доповіді МВФ прогнозував в Росії слабке економічне зростання. У 2015 році він повинен був скласти 0,5%. Зниження в Росії та сусідніх країнах було обумовлено слабким внутрішнім попитом і зростанням геополітичної напруженості, говорилося в доповіді.

В середині січня глава російського представництва Міжнародного валютного фонду Бікас Джоші заявив, що вжиті урядом і Центробанком заходи допомогли стабілізувати курс рубля. "Період різких стрибків рубля підходить до кінця. Вжиті заходи починають працювати - це і підвищення ключової ставки, і підтримка банківської системи, та надання валютної ліквідності учасникам ринку. Все це підтримує рубль і, напевно, буде підтримувати в майбутньому", - заявляв він.

Для Росії серйозні ризики представляє падіння цін на нафту, заявляла на початку грудня директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард. Зміна нафтових котирувань додає вразливості російської економіці, і в Москві це чудово розуміють. "Залишається дізнатися, як Росія відреагує на цю ситуацію", - сказала вона. За її словами, змінювати параметри бюджету доведеться не тільки Росії, але й інших країн, які залежать від експорту енергоносіїв, - державам Близького Сходу, Венесуелі і деяким країнам Африки.

Нагадаємо, раніше рейтингове агентство Fitch знизило кредитний рейтинг Росії з BBB до BBB - з негативним прогнозом.