ua en ru

МВФ визнав борг України перед РФ офіційним

МВФ визнав борг України перед РФ офіційним Фото: глава МВФ Крістін Лагард

Рішення набуло чинності в середу ввечері

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) у ході засівдання визнала борг України перед РФ у 3 млрд доларів офіційним, передає ТАРС.

Відзначається, що статус російської позики Україні на три мільярди доларів, наданого в грудні 2013 року, визнаний офіційним.

Рішення Ради автоматично набуло чинності в середу ввечері після закінчення робочого дня у Вашингтоні, де базується штаб-квартира організації, у зв'язку з відсутністю заперечень.

Зазначимо, в грудні 2013 року Росія придбала дворічні українські єврооблігації на 3 млрд доларів під 5% річних. Згідно з домовленостями екс-президента України Віктора Януковича і президента Росії Володимира Путіна, всього РФ повинна була викупити єврооблігації на 15 млрд доларів, проте після повалення режиму Януковича угода зірвалася.

За словами самого Януковича, Україна була змушена піти на укладення угоди з РФ, так як МВФ відмовив у наданні чергової позики.

Нагадаємо, раніше Путін розпорядився подати в суд на Україну через цей борг.

Питання російського кредиту загострилося після того, як Україна відмовилася погашати його без реструктуризації, на яку, в свою чергу, не погодилася РФ на відміну від західних кредиторів. Хоча 16 листопада Путін за підсумками саміту G20 заявив, що Росія запропонувала більш вигідні умови реструктуризації українського боргу, ніж ті, про які просив Міжнародний валютний фонд (МВФ).