ua en ru

МВФ: прийняття фіскальних законів послабить макроекономічну стабільність України

МВФ: прийняття фіскальних законів послабить макроекономічну стабільність України Фото: МВФ

Валютний фонд застеріг Раду від прийняття законів у фіскальній сфері

Прийняття пакета законів у фіскальній сфері, які винесені на розгляд Верховної Ради України на наступному пленарному тижні, істотно послаблять макроекономічну стабільність країни. Про це заявив директор Європейського Департаменту МВФ Пол Томсен, передає прес-служба Представництва МВФ в Україні.

"Ми з занепокоєнням спостерігаємо за нещодавніми законодавчими ініціативами... Мова йде, зокрема, про пакет у складі семи законопроектів у фіскальній сфері, що пропонується винести на наступного тижня на розгляд парламенту", - заявив Томсен.

За його словами, ці законопроекти унеможливлять реалізацію заходів у контексті підтриманої МВФ програми в області пенсійної реформи, реформи енергетичного сектору та раціоналізації витрат.

"Фіскальна вартість цих законопроектів може скласти близько двох відсотків ВВП вже в цьому році і 3% ВВП в 2016 р. Таким чином, якщо ці законопроекти будуть прийняті, вони істотно послаблять поточні зусилля на шляху відновлення фіскальної стійкості й макроекономічної стабільності в Україні. Таким же чином, законодавчі ініціативи на кшталт законопроекту 1558-1 щодо конвертації валютних кредитів у гривню ляжуть важким тягарем на банки і на вкладників і позичальників більшості банків, хоча виграють від цього лише окремі особи", - заявив Томсен.

Нагадаємо, раніше МВФ відмовився від фінансування Греції.