ua en ru

МВФ знизив прогноз зростання світової економіки в 2014 р. з 3,4% до 3,3%, в 2015 р. - з 4% до 3,8%

Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив прогноз зростання світового ВВП в 2014 р. до 3,3% у порівнянні зі своїм липневим прогнозом на 3,4%.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив прогноз зростання світового ВВП в 2014 р. до 3,3% у порівнянні зі своїм липневим прогнозом на 3,4%. Про це йдеться в опублікованому сьогодні на сайті фонду звіті.

Також МВФ знизив прогноз зростання світової економіки на 2015 р. з 4% до 3,8%. На 2019 р. експерти фонду прогнозують зростання ВВП в 4%.

МВФ вже в третій раз за цей рік переглядає прогноз. За словами керівництва організації, це відбувається тому, що МВФ постійно переоцінює здатність розвинених країн подолати наслідки кризи фінансової кризи 2007-2008 років - впоратися з борговим навантаженням і знизити рівень безробіття.

У єврозоні МВФ песимістично налаштований щодо найбільших економік: організація погіршила прогнози по зростанню ВВП Німеччини (до 1,4% в поточному; 1,5% в 2015 р.), Франції (0,4% у поточному; 1,0% в 2015 р.) та Італії (-0,2% в поточному; 0,8% в 2015 р.). Аналітики відзначають, що для багатих країн дуже важливо підтримувати стимулюючу грошову політику і низькі процентні ставки.

"Існує ризик, що відновлення в зоні євро може застопоритися, попит продовжить знижуватися, а низька інфляція може перетворитися на дефляцію", - наводяться в передмові доповіді слова головного економіста МВФ Олів'є Бланшара. "Якщо такий сценарій здійсниться, це буде ключовою проблемою для світової економіки", - вказується він.

МВФ оцінюється шанси єврозони скотитися до інфляції протягом наступного року на рівні 30%, а з 40%-ою вірогідністю пророкує валютного блоку рецесію.

Прогноз по США не тільки не був знижений, але навіть покращився в поточному році. МВФ очікує, що економіка Штатів зросте в 2014 році на 2,2%, в наступному - на 3,1%. Саме в США, у Вашингтоні в майбутні вихідні пройде щорічна зустріч МВФ і Світового банку, де обговорюватимуться подальші перспективи світової економіки на тлі згортання Казначейством США програми зі стимулювання американської економіки.

Щодо Росії експерти МВФ не стали переглядати прогноз на поточний рік порівняно з липневою доповіддю, і по колишньому чекають нульове зміна російської економіки. Тим не менше, порівняно з липнем МВФ погіршив прогноз на 2015 р., знизивши на 0,5 п.п. до 0,5%. Прогноз щодо зростання економіки Росії відображає "значне зниження інвестицій і великий відтік капіталів після загострення конфлікту в Україні, відзначає МВФ.

Українська криза та інші геополітичні конфлікти МВФ відносить до одних з найбільш небезпечних ризиків, які можуть призвести до подальшого погіршення економічних прогнозів. Ситуація в Україні і Близькому сході є постійним джерелом ризиків для глобальної економіки, попереджає МВФ. Поки їх економічний вплив обмежувалося лише самими країнами, що беруть участь у конфлікті, та їхніми найближчими торговими партнерами, наголошується в доповіді. Однак у разі їх подальшої ескалації, вони можуть спровокувати шоки для світових цін на нафту і викликати більш великі порушення торгівельних і фінансових потоків.

Зазначимо, як вважає Лагард, ескалація конфлікту на Донбасі є однією із загроз для світової економіки.

Нагадаємо, у грудні МВФ надасть Україні черговий транш.