ua en ru

МВФ знизив прогноз зростання економіки регіону Близький Схід - Північна Африка до 2,4%

МВФ прогнозує зниження темпів розвитку економіки регіону Близький Схід, Північна Африка, Афганістан і Пакистан (MENAP) на тлі просевшего світового попиту на енергоресурси та політичної нестабільності в ряді країн регіону. Дані містяться в матеріалах опублікованого сьогодні доповіді МВФ.

У короткостроковій перспективі економічне зростання регіону складе 2,4% (2013) у порівнянні з травневим доповіддю ц.р., в якому зростання на 2013 р. прогнозувався на рівні 3,1%. Прогнозовані дані відображають істотне уповільнення темпів розвитку регіону: у 2012 р. ВВП Близького Сходу і Північної Африки зріс на 4,6%.

У 2014 р. на тлі відновлення світового попиту на нафту прогнозується невелике збільшення зростання - до 3,6% - за рахунок регіональних експортерів нафти.

Країни - експортери нафти: Алжир, Бахрейн, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Оман, Катар, Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати і Ємен - стануть основними драйверами відновлення регіону. В даний час вони тимчасово переживають затримку в розвитку у зв'язку з несприятливою ситуацією на світовому ринку енергоносіїв. Однак більшість з них, як зазначається у звіті, демонструють значне збільшення несировинної економіки, підкріплюваний високим рівнем державних витрат і поступовим відновленням тенденції зростання обсягів приватного кредитування. Відновлення нафтової галузі та подальше зміцнення несировинного сектора дозволить досягти колишніх показників розвитку економіки вже в наступному році.

У той же час країни - імпортери нафти переживають зараз не найкращі часи. До цих країн варто віднести Єгипет, Йорданію, Ліван, Марокко, Пакистан, Судан, Туніс і головного порушника стабільності в регіоні - Сирію. Трансформаційні процеси у соціальній і політичній сфері безпосередньо впливають на економічний добробут цих країн.

"Серед пріоритетів у політиці країн-імпортерів має бути створення нових робочих місць, наведення порядку в бюджетній політиці та формування серйозної порядку структурних реформ", - заявив під час прес-конференції в Дубаї керівник близькосхідного департаменту МВФ Масуд Ахмед. Він також зазначив, що в короткостроковій перспективі фінансування через державні інвестиції та додаткові вливання з-за кордону можуть допомогти створенню робочих місць, відновлення економіки та завершенню соціальних і політичних трансформацій.

Ахмед, зокрема, повідомив, що МВФ, як і раніше готовий надати фінансову допомогу Єгипту. Переговори про можливий кредит у розмірі 4,8 млрд дол. тривають вже майже два роки. Однак після відставки Президента Мохаммеда Мурсі, уряд якого вело переговори з МВФ, військове керівництво Єгипту не поспішає приймати допомогу міжнародного співтовариства. Проте минулого місяця Міністерство фінансів Єгипту звернувся до МВФ з проханням про технічне сприяння в реорганізації податкової системи країни (перехід від податку з обороту до податку на додану вартість).