ua en ru

МВФ наполягає на скасуванні механізму оплати послуг ЖКГ в розстрочку

МВФ наполягає на скасуванні механізму оплати послуг ЖКГ в розстрочку Фото: МВФ незадоволений введенням розстрочки при сплаті за ЖКГ

Застосування механізму може призвести до зростання заборгованості перед "Нафтогазом"

Міжнародний валютний фонд наполягає на скасування з 1 квітня 2017 року механізму оплати послуг ЖКГ в розстрочку. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "І фонд з нами: чого МВФ хоче від України".

"Неузгодженою (з МВФ, для отримання чергового траншу, - ред.) поки залишається частина енергетичних вимог. Зокрема, МВФ наполягає на скасуванні норми, про яку широко заявляв прем'єр-міністр Володимир Гройсман в кінці минулого року, а саме - можливості сплачувати "комуналку" в розстрочку", - сказано в статті.

Зазначимо, в жовтні 2016 року уряд дозволив українцям, які не отримують субсидії, платити за послуги ЖКГ в розстрочку. Тепер, написавши заяву постачальнику комунальних послуг, споживачі отримали право сплачувати протягом опалювального сезону 50% від суми рахунку. Іншу половину вони повинні вносити рівними частинами з квітня по вересень.

"Але введення розстрочки може негативно позначитися на фінансових показниках підприємств комунальної енергетики, яким необхідно розраховуватися за природний газ з НАК "Нафтогаз України" за фактом споживання газу в опалювальний період. Тобто, завершивши опалювальний сезон теплокомуненерго повинні повністю заплатити НАК "Нафтогаз України" за використаний газ. Враховуючи, що інших джерел доходу, крім платежів споживачів у підприємств теплоенергетики немає, то оплата в розстрочку може призвести до ще більшого зростання їх заборгованості перед газовим монополістом", - повідомляється в матеріалі.

На даний момент заборгованість становить близько 28 млрд гривень. Крім того, може постраждати і фінансовий стан самого Наку, відпускай він газ у борг.

Нагадаємо, Кабмін з 1 травня 2017 року знизив нормативи на користування послугами ЖКГ для населення. Зокрема, норма споживання природного газу для індивідуального опалення знижена з 5,5 куб м до 5,0 куб. м на 1 кв. м опалювальної площі в місяць в опалювальний період.