ua en ru

МВФ: місія здійсненна

Тривала епопея з переговорами української влади та МВФ добігає кінця. У Міжнародному валютному фонді офіційно заявили, що заявка України на відкриття нової кредитної лінії буде розглянута 30 квітня.

Юрій Панченко, економічний оглядач, спеціально для РБК-Україна

Тривала епопея з переговорами української влади та МВФ добігає кінця. У Міжнародному валютному фонді офіційно заявили, що заявка України на відкриття нової кредитної лінії буде розглянута 30 квітня. Варто зазначити, що міжнародні організації, такі як МВФ і Світовий банк, виносять питання на розгляд своєї Ради директорів лише у разі, коли з цього питання вже існує узгоджене рішення. Тому ймовірність негативного рішення валютного фонду вкрай низька.

Примітно, що остаточний текст заявки був схвалений в Кабміні лише у вівторок. Це свідчить про те, що до останнього дня в умови співпраці вносилися корективи. "Ми відправили документи у вівторок пізно вночі. Вашингтон їх отримав. Ми підготували весь потрібний пакет і передали", - сказав міністр фінансів Олександр Шлапак.

При цьому поки офіційно не оприлюднена загальна сума кредитної лінії. Однак, за даними агентства Bloomberg, можливий обсяг програми становитиме близько 17 млрд доларів. При цьому досі обсяг фінансової підтримки оцінювався на рівні 14-18 млрд дол. Рішення встановити цю суму в обсязі більше середнього показника цілком може бути пов'язано з погіршенням прогнозів спаду української економіки. "Місія МВФ рекомендувала виділити Україні близько 17 млрд доларів з метою допомогти уряду виконати свої фінансові зобов'язання, які утруднюються можливим спадом економіки на 5% за підсумками поточного року", - йдеться у повідомленні Bloomberg. При цьому офіційний урядовий прогноз на поточний рік - спад ВВП країни на 3%.

Перший транш кредиту МВФ - в обсязі близько 3 млрд доларів може бути виділений Україні вже в найближчі тижні. Орієнтовно ці гроші повинні надійти в країну вже в першій декаді травня. Фінансова підтримка виглядає досить актуальною - вже наприкінці квітня на українську владу чекають чергові виплати перед фондом. 30 квітня МВФ необхідно повернути 646 млн доларів (з них 534 млн доларів - за рахунок бюджетних коштів), а вже 12 травня - ще 359 млн доларів (з них бюджетних - 190 млн доларів). Надходження позикових коштів дасть змогу провести ці виплати, не створюючи зайвий тиск на валютний ринок. Після цього виплати припиняться до кінця червня.

Крім забезпечення планових виплат, угода з МВФ має в першу чергу стабілізувати курс гривні. Незважаючи на те, що після різкого провалу в середині квітня національна валюта вже зуміла відіграти частину падіння, нинішній рівень резервів Нацбанку не дає змогу проводити інтервенцій. "Не варто очікувати суттєвої ревальвації гривні, проте поповнення запасів НБУ дасть змогу уникнути різких курсових коливань, як це було в останні місяці. Нацбанк хоча і не збирається утримувати курс, проте все ж буде при необхідності виходити з невеликими інтервенціями на ринок", - прогнозує директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Олег Устенко. Про таку можливість раніше заявляв і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

При цьому вплив "фактора МВФ на курс гривні багато в чому залежатиме від умов кредиту, у першу чергу - хто стане отримувачем цих коштів: Нацбанк або уряд. Традиційно МВФ кредитує з метою поповнення резервів центробанків. Однак у 2008 році для України було зроблено виняток, і частину кредитної лінії було направлено на фінансування дефіциту держбюджету. "Хоча це не анонсується, однак цілком імовірно, що частину першого кредиту МВФ також буде направлено на фінансування бюджетного дефіциту. У такому разі ці гроші підуть на міжбанк, що приведе до зміцнення гривні", - прогнозує аналітик Української аграрної асоціації Мар'ян Заблоцький.

У разі якщо кошти МВФ будуть повністю направлені в резерви НБУ, зміцнення гривні відбудеться з деяким лагом. Відкриття кредитної лінії МВФ автоматично дасть змогу розраховувати на бюджетні програми підтримки як з боку Світового банку, так і з боку Єврокомісії і США. Як правило, основною умовою виділення таких коштів є або наявність чинної програми МВФ, або запевнення фонду, що фінансова ситуація в країні є стабільною. "Ці кошти вже точно будуть направлені в бюджет, а тому благотворний вплив на курс все ж стане помітним, нехай і з деяким запізненням", - пояснив Заблоцький. За його оцінкою, сам по собі фактор масштабної фінансової допомоги Україні здатний забезпечити ревальвацію гривні до рівня як мінімум 11 грн/дол.

Водночас не менш важливим виглядають і економічні наслідки співпраці з МВФ. Ключові вимоги фонду, включаючи і болючі для населення, вже були виконані українською владою, в тому числі - шляхом внесення змін до держбюджету на поточний рік. У такій ситуації діюча програма МВФ має стати сигналом бізнесу - в найближчій перспективі уряд не зможе відмовитися від реформ на користь соціального популізму. "Принаймні, після угоди з МВФ у поточному році соціального популізму чекати не варто, навіть незважаючи на прийдешні президентські і, очевидно, швидкі парламентські вибори", - впевнений Устенко. "Угода з МВФ дає сигнал інвесторам, що в Україні точно не буде дефолту і всі зобов'язання будуть виконані, а також, що не менш важливо, - що не буде подальшої девальвації гривні", - додав Заблоцький.

Стабілізація фінансового положення країни дасть змогу розраховувати на вихід українських компаній на світові ринки позик. Однак, крім фінансових факторів, що цей вихід сильно залежить від політичної ситуації в країні. "Поки український бізнес налаштований дуже обережно, не плануючи розміщень. Як правило, всі розмови про такі можливості закінчуються словами: давайте спочатку подивимося, в якій країні ми будемо жити. Однак як тільки загроза військового вторгнення або розвалу країни стане менш актуальною - бізнес почне підготовку до залучення кредитів, так і до IPO", - на умовах анонімності розповів керівник однієї з українських інвесткомпаній. За його оцінками, масовим цей процес може стати ближче до осені, "особливо в разі успішного виходу найбільших вітчизняних компаній".