ua en ru

МВФ 23 листопада може переглянути стратегію кредитування країн при наявності боргу

МВФ 23 листопада може переглянути стратегію кредитування країн при наявності боргу Фото: МВФ

В сьогоднішніх умовах МВФ кредитує, якщо є заборгованість за комерційними кредитами

Міжнародний валютний фонд (МВФ) на раді директорів 23 листопада розгляне питання зміни спеціальної політики кредитування країн-членів Фонду, які мають заборгованість перед офіційними кредиторами. Про це повідомив заступник міністра фінансів Артем Шевальов, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, засідання ради директорів МВФ планується 23 листопада, на якому фонд має намір переглянути загальну стратегію щодо кредитування при існуючому боргу.

"У разі зміни політики кредитування МВФ, що передбачає кредитування при наявності офіційної заборгованості, програма МВФ в Україні може продовжуватися незалежно від розвитку ситуації з "російським" боргом", - сказав він.

Так, Шевельов пояснив, що в сьогоднішніх умовах МВФ кредитує, якщо є заборгованість за комерційними кредитами. Разом з тим МВФ вже кілька років веде дискусію про те, щоб переглянути ці правила і дозволити фонду кредитувати навіть у разі наявності заборгованості за офіційним боргом при виконанні ряду умов.

За його словами, основною умовою є, що за офіційним боргом позичальник вів себе сумлінно: намагався вести переговори з реструктуризації і в цілому докладав всі зусилля для взаємовигідного або прийнятного рішення заборгованості. При дотриманні цих умов МВФ зможе кредитувати.

"У нас є розуміння, що ця позиція прийнятна і поділяється нашими партнерами з МВФ", - додав заступник міністра фінансів.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко обговорив з головою Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард зусилля з виконання умов програми МВФ.

Раніше 2 жовтня, місія МВФ завершила свою роботу в Києві без досягнення домовленості з владою України про надання їм чергового кредитного траншу.