ua en ru

МВС підготувало концепцію розширення повноважень поліції

МВС підготувало концепцію розширення повноважень поліції Фото: глава МВС Арсен Аваков

Українців мають намір зобов'язати "неухильно виконувати законні вимоги" поліцейських

Міністерство внутрішніх справ України та Національна поліція підготували концепцію 14 законодавчих змін для розширення повноважень поліцейських, передає "Дзеркало тижня" з посиланням на переданий відомством документ.

Повідомляється, що МВС пропонує внести поправки до Кодексу адміністративних правопорушень, а також до законів про Національну поліцію і про дорожній рух. Зокрема, пропонується посилити відповідальність за втечу з місця ДТП, збільшити строки затримання за адміністративне правопорушення, удосконалення норм тимчасового затримання транспортних засобів, а також скасувати обов'язок огляду водія на стан алкогольного або наркотичного сп'яніння в присутності понятих.

Крім того, МВС пропонує зобов'язати водіїв передавати, а не пред'являти правоохоронцям документи для перевірки і заборонити виходити їм з авто без дозволу співробітника поліції.

Змінами в закон про поліцію пропонується запровадити "принцип безперервності" (обов'язок реагувати на злочини незалежно від посади, місця і часу доби), додаткову підставу для зупинення транспортного засобу, якщо у водія є ознаки алкогольного або наркотичного сп'яніння, а також удосконалити систему застосування спеціальних засобів

Також змінами громадян зобов'яжуть неухильно виконувати вимоги поліції, "крім виконання явно злочинного вимоги або розпорядження".

Нагадаємо, у вересні повідомлялося, що генпрокурор Юрій Луценко підтримав введення презумпції правоти поліцейського.