ua en ru

МВС відкрило 178 кримінальних проваджень щодо порушень на виборах, - Геращенко

Міністерство внутрішніх справ України відкрило 178 кримінальних проваджень, пов'язаних з порушеннями на позачергових виборах народних депутатів , які відбудуться 26 жовтня 2014 р.

Міністерство внутрішніх справ України відкрило 178 кримінальних проваджень, пов'язаних з порушеннями на позачергових виборах народних депутатів , які відбудуться 26 жовтня 2014 р. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції радник голови МВС Антон Геращенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми повернулися із селекторної наради, яку проводив міністр МВС із всіма областями України. Були запрошені також представник СБУ і ГПУ. Є чітке розуміння, що всі, хто зараз займається підкупом виборців, проводять інші порушення, повинні бути покарані відповідно до закону. На сьогоднішній момент вже порушено 178 кримінальних проваджень, пов'язаних з порушеннями на виборах, з них 71 кримінальне провадження пов'язане з підкупом виборців", - повідомив Геращенко.

Разом з тим Геращенко зазначив, що на даний момент жодному з кандидатів в депутати чи його помічників та довірених осіб не вручено повідомлення про підозру у злочині.

"Поки нікому ще не вручена підозра, тому що це триває 2-3 тижні, йде розслідування. Але стоїть таке завдання: по кожному випадку довести справу до кінця, по кожному випадку передати матеріали в суд, і щоб суд вже визначив міру вини цих осіб, які займалися роздачею грошей, роздачею продуктових пакетів, продажем каструль зі знижкою 70%, роздачею тортиків, організацією безкоштовного проїзду, роздачею талонів на безкоштовний візит до стоматолога і інших моментів, які не дають можливості виборцю проголосувати за того, кого він хоче серцем і душею, а хоче проголосувати шлунком, відремонтованим зубом чи ще чимось", - зазначив Геращенко.

Нагадаємо, 19 жовтня 2014 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1703-VII "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян".
У відповідності з цим законом, зокрема, посилена кримінальна відповідальність за підкуп виборця.