ua en ru

У Німеччині пропонують розвертати човни з мігрантами назад до Африки

У Німеччині пропонують розвертати човни з мігрантами назад до Африки Фото: мігранти біля берегів Італії

Однак цю пропозицію ще не обговорювали на рівні Євросоюзу

У німецькому міністерстві внутрішніх справ висловлюються за те, щоб за можливістю врятованих у Середземному морі нелегалів відправляти відразу назад до Африки. Про це передає DW.

При цьому зазначено, що цю пропозицію ще не обговорювали на рівні Євросоюзу і якихось конкретних планів поки що теж немає.

Відсутність перспективи дістатися європейського берега могла би відвернути мігрантів від того, щоб вирушати в небезпечну подорож, ризикуючи життям і витрачаючи на це великі гроші, пояснила представниця міністерства ідею такої ініціативи.

"Метою мусить бути те, щоб позбавити угруповання контрабандистів, які перевозять людей, основи для їхнього бізнесу, а мігрантів уберегти від небезпечного для життя перетину Середземного моря", - зазначила вона.

Відповідно до цієї пропозиції, мігрантів, котрі вирушають у подорож від берегів Лівії, потрібно, перехопивши в морі, відправляти назад до якоїсь іншої північно-африканської країни, наприклад, до Тунісу чи Єгипту, звідки вони могли би подавати прохання про надання притулку в ЄС.

Якщо відповідне прохання буде задовольнятися, то біженця безпечно доправлятимуть до Європи. Автори ініціативи сподіваються, що африканські мігранти за таких умов невдовзі зрозуміють, що небезпечна подорож до берегів Італії є безперспективною. Утім, за даними МВС ФРН, ще немає жодних конкретних планів чи консультацій на європейському рівні щодо цих міркувань.

Тим часом у лавах німецької опозиції вже піддають цю ідею жорсткій критиці.

"Міністерство внутрішніх справ поводиться з біженцями, наче з заразною хворобою, якої хочуть позбутися", - заявила лідерка фракції Зелених у Бундестазі Катрін Ґерінґ-Екардт.

Своєю чергою лідер Лівої партії Бернд Ріксінґер наголосив, що у разі реалізації такої ініціативи це стало би гуманітарним скандалом і ще одним кроком у напрямку скасування права на одержання притулку.

За його словами, приклад поводження Австралії з біженцями є абсолютно неприйнятним, і Німеччина та ЄС у жодному разі не можуть на нього орієнтуватися.

Нагадаємо, Австралія розвертає човни з нелегальними мігрантами ще в морі, не даючи їм потрапити на австралійський берег. Такий підхід знизив нелегальну міграцію майже до нуля.