ua en ru

Музиканти світу відзначили в Україні століття Менухіна

Музиканти світу відзначили в Україні століття Менухіна

У Києві, Одесі та Львові у рамках програми "Менухін - 100", присвяченій 100-річчю унікального скрипаля і диригента з українськими коренями Ієгуді Менухіна, пройшли концерти за участю світових зірок.

Серед них - уродженець з Черкас Дмитро Суховієнко (фортепіано, Бельгія) і Дмитро Ситковецьке (скрипка, США), батько якого був відомим київським скрипалем. З ними виступали Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії Романа Кофмана, Одеський Національний філармонічний оркестр Вікторії Жадько та Академічний молодіжний симфонічний оркестр "INSO-Львів" Мирослава Скорика. Програма охопила також Великобританію, США та Монако.

Музиканти світу відзначили в Україні століття Менухіна

Меценат Людмила Русаліна та хореограф Раду Поклітару

В рамках програми "Менухін - 100" три юних талантів з Києва, Львова та Одеси отримали запрошення на навчання в школу Менухіна в Швейцарії.

Важливо, щоб влада зрозуміла, що культура - один з ключових цеглинок у фундаменті оздоровлення нації, побудові нової країни, про яку ми багато говоримо, але не рухаємося до неї, - підсумувала тур меценат програми Людмила Русаліна.

Раніше вона надала фінансову допомогу театру "Київ Модерн-Балет", який виявився у кризовій ситуації із-за втрати підтримки.

Я був упевнений, що в Україні це нікому не потрібно і щасливий, що помилявся, - заявив керівник єдиного в країні професійного театру сучасного балету, лауреат Шевченківської премії Раду Поклітару, після прем'єри найдорожчою в його історії постановки балету "Жизель", що став поряд з "Менухін - 100" ще однією подією культурного життя України.

Музиканти світу відзначили в Україні століття Менухіна

"Я двадцять років щодня, у робочому порядку, виділяю кошти на благодійність, - каже Русаліна. - І не втомлююся повторювати чиновникам: "Не можете самі - дайте можливість бізнесу інвестувати свій прибуток в майбутнє країни - у меценатство. Наведіть законодавство у відповідність з європейським".

Музиканти світу відзначили в Україні століття Менухіна

Дмитро Суховієнко, фортепіано (Бельгія), Максим Глущенко, меценат, Людмила Русаліна, меценат, Дмитро Ситковецьке, скрипка (США).