ua en ru

Мусульмани відзначають свято Ураза-байрам

Мусульмани відзначають свято Ураза-байрам Фото: Мусульмани відзначають свято Ураза-байрам

В 2015 році мусульмани відзначають Ураза-байрам 17-19 липня

Мусульмани всього світу сьогодні, 17 липня починають святкувати Ураза-байрам - один з найбільш значущих релігійних свят в ісламі, що знаменує закінчення місяця посту Рамадан. Про це повідомляють ЗМІ.

Так, в 2015 році мусульмани відзначають Ураза-байрам 17-19 липня.

Ураза-байрам є одним з трьох головних свят в ісламському календарі. Його називають малим святом в протилежність великому - Курбан-Байраму - свята жертвопринесення, яке відзначається через 70 днів після закінчення урази.

Віруючі в цей день вітають один одного словами "Ід мубарак" (Зі святом!) або "Ураза гается мубарак булсин!" (У перекладі з татарської - "Нехай Ураза-байрам буде благодаттю").

Привітав мусульман України з релігійним святом і Президент України Петро Порошенко, слова якого цитує прес-служба Глави держави.

"У ці дні за давньою традицією мусульмани всього світу зустрічаються в колі сім'ї, шанують пам'ять предків, допомагають нужденним. Це свято є символом життєвої сили, волі віруючих та благодійності", - йдеться у привітанні Порошенко.

Згідно з традицією, трапезу і веселощі слід розділити з родичами, друзями і сусідами будь-якого віросповідання і національності, а головне - проявити милосердя до голодних і знедолених.

Мусульмани різних країн світу мають власну традиційну кулінарію, яка залежить від способу життя, кліматичних умов, наявності тих чи інших продуктів. Але у всіх кулінарних рецептах ісламського світу дотримується одне правило - не вживати в їжу заборонені ісламом продукти.

Заборонено вживати кров, статеві органи, щитовидні залози, селезінку, сечовий міхур. Араби і перси майже не їдять конини і не п'ють кумис, тоді як серед татар, казахів, узбеків, кіркізов, монголів, уйгурів конина і кумис поширені.

Відзначимо, традиція святкування дня розговіння бере свій початок з часів пророка Мухаммеда, з 624 року. Після вечірнього намазу починає звучати такбир - свідчення того, що Рамазан підійшов до кінця. Мусульмани, хто в мечетях, хто вдома, чекають на нього, і після того, як він зазвучить, вітають один одного зі святом.