ua en ru

МУС вимагає від Лівії звільнити своїх співробітників, затриманих за нібито спробу передати документи Каддафі

Глава Міжнародного кримінального суду (МКС) Сан Хен Сон звернувся до влади Лівії з закликом негайно звільнити своїх співробітників. Раніше четверо представників організації були затримані на території країни, повідомляє France 24.

Юристи МКС прямували до Лівії для проведення зустрічі з Сейфом аль-Ісламом Каддафі, який перебуває під вартою, але після прибуття в країну 6 червня ц.р. були затримані співробітниками служби безпеки. Офіційною причиною їхнього затримання називається спроба передати Каддафі незазначені "небезпечні" документи.

"Ми дуже стурбовані безпекою своїх співробітників, зараз ми не маємо можливості зв'язатися з ними. Всі наші співробітники є цивільними фахівцями і, виконуючи службові обов'язки, користуються недоторканністю. Я закликаю владу Лівії вжити всіх заходів для забезпечення їх безпеки і негайного звільнення", - йдеться в заяві голови організації.

Зазначимо, що затримані мали представляти сторону Каддафі під час судового процесу. Раніше МКС вимагав видати сина колишнього керівника Лівії для організації трибуналу в Гаазі, проте отримали тверду відмову.

Нагадаємо, 9 листопада 2011 р. влада країни повідомили, що Каддафі був схоплений в околицях м. Убарі разом з трьома своїми охоронцями, які планували допомогти йому перебратися в Нігер, і потім був доставлений у м. Зінтан.

Влада Лівії пообіцяла дотриматися верховенства закону в ході судового процесу над Каддафі. При цьому міністр юстиції Лівії Мохаммед аль-Алагі заявив, що тяжкість скоєних сином Муаммара Каддафі злочинів настільки велика, що його може чекати страта.