ua en ru

В МЦПД розповіли, як можна додатково залучити 1,5 млрд гривень в бюджет

Протягом 2015 року у боротьбі за споживача, виробники цигарок знизили вартість своєї продукції на 2-3 гривні, в результаті чого український бюджет втратив 800 млн гривень. Відповідна інформація та інфографіка опублікована на сайті Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД).

Разом з тим, за даними центру, введення мінімальної ціни на пачку цигарок, наприклад, на рівні 17 грн, дозволить зібрати до бюджету додатково 1,5 млрд грн.

"Загальносвітова практика оподаткування тютюнових виробів складається з послідовної політики підвищення акцизного навантаження на тютюнові вироби з метою скорочення їх споживання. Це також підтверджує і Рамкова Конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну РКБТ, ратифікована Україною ще 2006 року. Встановлено, що одним з найбільш ефективних методів у боротьбі зі вживанням тютюнових виробів є система ціноутворення, яка має призводити до зростання цін на тютюнові вироби перевищуючими рівень інфляції темпами", - йдеться в прес-релізі.

Зазначається, що протягом 2008-2011 років в результаті постійного підвищення акцизного податку ціни на сигарети постійно зростали, що призвело до скорочення поширеності куріння в Україні. В МЦПД вважають, що така політика, окрім скорочення споживання тютюну, призводить до зростання надходжень до державного бюджету.

За даними прес-служби, серед підакцизних виробів найбільші надходження забезпечують саме тютюнові вироби (їхня частка перевищує 40%). Однак, державна політика підвищення акцизних ставок не є продуманою, а виробники з метою розширення ринку вдаються до зниження цін на тютюнові вироби, пишуть в МЦПД. Наприклад, на тлі загального зростання цін на продуктові набори, ціни на сигарети останнім часом впали на 2-3 грн за пачку сигарет.

"Рішення даної проблеми можливе шляхом підвищення ціни на тютюнові вироби за рахунок зростання акцизних ставок, а також введення мінімальних роздрібних цін, що зменшить цінову доступність сигарет. Це також сприятиме істотному зменшенню обсягів споживання тютюнових виробів молоддю", - резюмували у прес-службі.

В МЦПД розповіли, як можна додатково залучити 1,5 млрд гривень в бюджет