ua en ru

МТСБУ відмовляється достроково виплачувати компенсації

Потерпілі в ДТП, які чекають страхове відшкодування від неплатоспроможних страхових компаній, втратили можливість отримати виплату до ліквідації СК. Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ) перестало виплачувати відшкодування за такі компанії в рамках договору про співпрацю, передає FinClub з посиланням на прес-службу бюро.

"Сума виплат обмежувалася тільки розміром внеску страховика до фонду захисту потерпілих, а принцип "хто перший звернувся за виплатою - той і отримав її" ставив постраждалих в нерівні умови", - пояснили в прес-службі.

Згідно із законодавством, виплата потерпілим з фондів бюро можлива лише після визнання страховика банкрутом або його ліквідації, а це тривалий процес.

В МТСБУ підрахували, що всього потерпілі отримали 12,998 млн грн. Виплати здійснювалися за зобов'язаннями 23 компаній (СОДО "Гарантія", СК "Гарант-Авто", "Добробут", "Інкомстрах", "Лафорт", Міська СК "Остра", "Ренесанс", "Статус", "Страхові традиції", "Наста", "ТАСТ-Гарантія", Український страховий дім, УЕСКА, "Вексель", "Інвестсервіс", "Інтерекспрес", "Каштан", "Провіта", "Райп", "Статус", "Нафтогазстрах", "Укргазпромполіс").

Юристи стверджують, що МТСБУ відмовляється платити навіть на підставі рішення суду про банкрутство страховика. В МТСБУ пояснюють таку колізію недосконалістю законодавства.

Вихід із ситуації один - внесення змін у законодавство.