ua en ru

Mozilla і Samsung об'єднуються для створення веб-браузера Servo

Mozilla і Samsung оголосили про роботу над спільним проектом: розробці веб-браузера "нового покоління", оптимізованого під майбутню "більш швидку многоядерную комп'ютерну архітектуру", повідомляє телеканал "Росія 24".

Движок буде написаний на мові Rust, яку розробляє з нуля науковий підрозділ Mozilla Research.

Проект отримав назву Servo, розповів в офіційному блозі технічний директор Mozilla Брендан Ейх.

Очікується, що підключення до розробки Samsung дозволить прискорити стабілізацію мови Rust і суттєво підштовхне розвиток нового браузерного движка, на розробку якого тепер буде виділятися помітно більше ресурсів.

Движок Servo відрізняється підтримкою багатопотокового рендеринга web-сторінок. Поточний браузерний движок Firefox не може повною мірою задіяти потенціал сучасних багатоядерних систем через початкове використання однопоточних схем обробки контенту.

Використання Rust дозволить розбити рендеринг на більш дрібні підзадачі, які зможуть виконуватися паралельно і більш ефективно використовувати ресурси багатоядерних CPU.

Крім ефективного розпаралелювання операцій використовувані в Rust технології безпечного програмування дозволять кардинально підняти рівень безпеки, вирішивши поточні проблеми з безпекою браузерів, які наочно проявляються у виправленні десятків вразливостей в кожній новій версії.

Servo призначений в першу чергу для пристроїв з процесорами ARM і працюють на Android, а саме Android - основна операційна система для мобільних телефонів Samsung, тому співпраця цілком логічна, враховуючи також той факт, що в січні 2013 р. компанія анонсувала 8-ядерний процесор на архітектурі ARM.

Протягом найближчого року Mozilla планує закінчити роботу над першою версією Rust: випустити необхідний інструментарій і збільшити продуктивність. У той же час Mozilla обіцяє виділити більше ресурсів на доопрацювання Servo для доказу, що "можна створити швидкий веб-браузер з глибоким паралелізмом на безпечній, веселій мові програмування".

Нинішні браузери Mozilla написані на движку Gecko, в тому числі браузер Firefox, так що поки від розробки цього движка компанія відмовлятися не буде. Більше того, Servo навчить інженерів Mozilla краще поводитися з Gecko, впевнений Ейх.

Читайте також: Китайський IT-гігант випустить смартфон на базі Mozilla Firefox