ua en ru

"Мотор Січ" може поставити двигуни для російсько-китайського вертольота

"Мотор Січ" може поставити двигуни для російсько-китайського вертольота Фото: "Мотор Січ", можливо, візьме участь у російсько-китайському проекті

Росія і Китай не виключають варіант зриву співпраці з "Мотор Січ"

Українська компанія "Мотор Січ" може взяти участь в російсько-китайському проекті зі створення важкого вертольота Advanced Heavy Lifter (AHL), надавши для нього турбовальні двигуни АІ-136Т. Про це повідомляє російська газета "Комерсант".

Водночас видання зазначає, що Росія і Китай не виключають варіант зриву такої співпраці з українським вироником двигунів.

"Посередником для конфліктуючих сторін і координатором проекту виступить Пекін. Якщо ж зірветься і такий опосередкований формат співпраці Росії і Китаю доведеться займатися двигуном самостійно - консультації на цю тему вже тривають", - йдеться у статті.

Видання також повідомляє, що "Мотор Січ" раніше спростовувала участь у проекті, але потім у компанії пояснили, що вони працюють безпосередньо з китайською Avicopter і вже уклали контракти на поставку нового турбовального двигуна АІ-136Т.

У "Вертольотах Росії" підкреслили, що "рішення щодо двигуна - за замовником, тобто за китайською стороною".

Зазначається, що "Вертольоти Росії" і китайська Avicopter вели переговори щодо проекту важкого вертольота AHL "Авікоптер" з 2008 року. Рамкову угоду про співробітництво було підписано в середині 2015 року.

Нагадаємо, керівництво України і Польщі розглядає можливість спільного виробництва українсько-польського вертольота для армії.