ua en ru

У Москві заарештували журналіста РБК

У Москві заарештували журналіста РБК Фото: РБК

Він заарештований по справі про "розхитування політичної обстановки"

Хамовнічеський суд Москви в середу, 29 липня 2015 р., заарештував журналіста РБК Олександра Соколова за участь у забороненій організації, що виступала за проведення референдуму. Разом з ним у СІЗО потрапили колишній редактор газети "Дуель" Юрій Мухін і соратник останнього Валерій Парфьонов.

Згідно з матеріалами справи, поданими до суду, всі вони продовжували діяльність забороненої організації Армія волі народу (АВН), яка була визнана Мосміськсудом екстремістським співтовариством восени 2010 р.

Після цього, за версією слідства, обвинувачені перейменували АВН в "Ініціативну групу з проведення референдуму "За відповідальну владу", перед якою поставили колишні цілі і завдання, а саме: "створення ініціативних груп з проведення референдуму".

Справжня ж мета, вважає слідство, була в "розхитування політичної обстановки в бік нестабільності та зміни існуючої влади нелегальним шляхом", випливає з матеріалів справи.

Як пояснив РБК адвокат заарештованих Олексій Чернишов, його довірителі хотіли добитися внесення поправок до Конституції і прийняття закону україни "За відповідальну владу". Автори ініціативи пропонували оцінювати роботу депутатів, сенаторів та керівництва країни після закінчення їх повноважень.

Хамовнічеський суд розглянув клопотання слідства про арешт фігурантів справи одне за іншим. Слідчий Наталія Талаева просила суд помістити всіх під варту на два місяці і мотивувала стандартними підставами: можуть сховатися, чинити тиск на свідків або знищити докази.

Нагадаємо, в середині липня в російському Улан-Уде невідомі побили опозиційного журналіста Євгена Хамаганова, головного редактора сайту Asia Russia Daily, зламавши йому шию.