ua en ru

Московська біржа готується до IPO у лютому

Московська біржа готується до публічного розміщення акцій, пише "Комерсант". Керівники та акціонери біржі вибирають між двома варіантами: провести IPO в перший тиждень лютого, щоб скористатися позитивним настроєм інвесторів, які очікують ефекту від проектів об'єднаної майданчики, або відкласти розміщення на кінець квітня через неповну готовність до нього біржі.

Як повідомило джерело, знайоме з ситуацією, 1 лютого рада директорів біржі буде приймати рішення. "Якщо вирішать проводити IPO, то розміщення пройде в перший тиждень лютого. На біржі готуються до розміщення в лютому, оскільки чим раніше вона пройде, тим більше шанс продати інвесторам очікування зростання біржі за рахунок її заявлених проектів. Якщо чекати, поки проекти будуть здійснені, з'являється вірогідність того, що віддача від них буде не такою сильною, як очікувалося, що розчарує майбутніх інвесторів", - говорить співрозмовник.

Однак, за словами інших джерел "Комерсанту", не всі акціонери біржі солідарні в цьому питанні - є думка, що потрібно переносити IPO на кінець квітня. "Біржа не повністю готова технічно, необхідні додаткові зустрічі з аналітиками та інвесторами, - говорить співрозмовник, знайомий з ситуацією. - Крім того, в квітні IPO буде підкріплено консолідованою фінансовою звітністю за весь 2012 р., а не за дев'ять місяців, якщо IPO пройде в лютому". Також до квітня в Росії повинен повноцінно запрацювати центральний депозитарій (Національний розрахунковий депозитарій, належить Московської біржі), який дозволить брати участь у розміщенні біржі іноземним фондам, додає інший співрозмовник.

Згідно з меморандумом про об'єднання ММВБ і РТС, об'єднана біржа вийде на IPO в 2013 р., оцінка біржі при проведенні IPO повинна бути не менше 138 млрд руб. (4,6 млрд дол.). Об'єднана біржа зацікавлена ​​в проведенні IPO. Адже якщо воно не відбудеться, то ряд колишніх акціонерів РТС, згідно з наявним у них опціоні, зможуть пред'явити свої акції до викупу, виходячи з оцінки біржі при об'єднанні плюс 12,5% річних. В абсолютному значенні максимальний обсяг виплат може скласти 25 млрд руб. Кілька джерел розповіли, що біржі пропонувався варіант переговорів з колишніми акціонерами РТС про можливість перенесення терміну опціону, щоб біржа встигла втілити свої найбільші проекти, такі як повноцінний перехід на новий режим торгів T + n. Однак, на думку співрозмовника, подібний варіант малоймовірний - домовитися з акціонерами буде складно. Найбільшими колишніми акціонерами РТС є Альфа-банк (1,82% в об'єднаній біржі), "Атон" (1,84%), фонд Da Vinci Capital (близько 3%).

Якою може бути ціна біржі при IPO, джерела не повідомляють, так само як не розкривається і точний обсяг розміщення. Представники Московської біржі раніше заявляли про те, що обсяг IPO складе не менше 300 млн дол. Приблизно на таку суму колишні акціонери РТС (мають право першими продати свої акції) володіють акціями Московської біржі і приблизно на такий же обсяг випущена додаткова емісія акцій біржі при підготовці до IPO. Втім, враховуючи, що в другу чергу інвесторам можуть бути запропоновані акції біржі, що належать ТОВ "ММВБ-Фінанс" (викупило всю додаткову емісію акцій), а в разі високого попиту і паперу діючих акціонерів, обсяг розміщення може бути і більше. Джерела раніше оцінювали можливий обсяг IPO приблизно в 1 млрд дол. На початку 2011 р. перший заступник голови "Банку Росії" (основний акціонер біржі) Олексій Улюкаєв оцінював капіталізацію біржі після розміщення акцій не менше ніж у 6 млрд дол. Однак наприкінці минулого року його думка змінилася - в ході IPO біржа з ​​урахуванням поточної макроекономічної ситуації може бути оцінена нижче 6 млрд дол., зазначив пан Улюкаєв.

Зазначимо, "Московська біржа ММВБ РТС" володіє 50%+1 акцією фондової біржі ПФТС і контролює 43% капіталу "Української біржі" (безпосередньо володіє 22,44%). Тимчасово виконуючим обов'язки голови правління ПАТ "Фондова біржа ПФТС" 10 серпня був призначений член ради директорів біржі Ігор Селецький.

Читайте також: Московська біржа має намір випустити до IPO 200 млн акцій