ua en ru

Шахраї вивели з VABБанку майно вартістю понад 10 млн гривень

Шахраї вивели з VABБанку майно вартістю понад 10 млн гривень Фото: иллюстрационное фото (wikimedia.org)

Актив незаконно був перереєстрований на приватну компанію

Шахраї неправомірно вивели з-під обтяження (іпотеки та накладеного арешту ), і надалі перереєстрували на приватну фірму ліквідне майно ПАТ "VABБанк" - будинок в центрі Полтави, вартістю понад 10,7 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Як повідомляється, для своїх незаконних дій шахраї використовували підроблені документи та електронний цифровий підпис державного виконавця. При цьому ніяких рішень про відчуження нерухомого майна банку, як і судових розглядів, на підставі яких можна було внести запис про зміну власника - немає.

Об'єктом шахрайства стало нежитлове приміщення, розташоване в Полтаві за адресою вул. Комсомольська (Стрітенська), 23, належить ПАТ "VABБанк" на праві приватної власності ще з 2006 року. У червні 2014 року будівлю було передано в іпотеку Національному банку України, про що до реєстру прав внесена відповідна запис.

Однак, 27 березня 2018 стало відомо про те, що невстановленими особами був припинений арешт і іпотека зазначеної будівлі.

При цьому, заява на проведення реєстраційних дій, начебто, було подано самим банком. Однак, уповноважена особа Фонду зазначає, що будь-яких заяв про внесення записів в Єдиний реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна не надавалася.

Незважаючи на це, вже 28 березня 2018 державним реєстратором одного з комунальних підприємств на території Полтавської області в Реєстрі прав на нерухоме майно було зареєстровано право власності на майно за приватною фірмою - ТОВ "Торговий дім "Делікатеси Київщини" на підставі явно підробленого акту прийому-передачі майна від банку.

Нагадаємо, раніше у Фонді гарантування вкладів розповіли про якість застав в банках-банкрутах.