ua en ru

Потужність Nabucco може бути зменшена в 2 раза - до 15 млрд куб. м в рік

Проект будівництва газопроводу Nabucco, покликаного понизити залежність Європи від російського газу, знову буксує: до дуже високої вартості додалася проблема із заповненням трубопроводу. В результаті його потужність може бути зменшена удвічі і скласти близько 15 млрд куб. м в рік.

Учасники консорціуму Nabucco розглядають можливість зменшення потужності трубопроводу удвічі, а також скорочення його протяжності - в новому варіанті він буде прокладений від Болгарії до Австрії, передає The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією. Первинний проект мав на увазі будівництво газопроводу потужністю 31 млрд куб. м в рік, який повинен був пройти від східного кордону Туреччини до Австрії.

"Переговори між нашими акціонерами і консорціумом, який розробляє родовище Шах-Деніз, продовжуються. Поки не ухвалено остаточне рішення, чи буде проект будівництва змінений", - повідомили в прес-службі консорціуму Nabucco, додавши, що початковий варіант залишається для акціонерів найбільш привабливим (учасниками проекту з рівними долями по 16,67% є австрійські OMV, угорська MOL, болгарська Bulgargaz, румунська Transgaz, турецька Botas і німецька RWE).

Таким чином, газопровід Nabucco, що вважався до цих пір основним конкурентом російського проекту "Південний потік", може позбутися не тільки статусу основного маршруту доставки газу з Азії в Європу, але і повністю ресурсної бази, пише "Комерсант". Якщо ж Nabucco буде побудований між Болгарією і Австрією (Румунія і Угорщина стануть транзитерами), то з газопроводу, що підключає Європу до азіатського газу, він перетвориться лише на одну з частин європейської газотранспортної системи.

Раніше повідомлялося, що Туреччина припиняє повну підтримку Nabucco на користь газопроводу TANAP.