ua en ru

Morgan Stanley відмовився підтримати оптимізм російської влади

Morgan Stanley відмовився підтримати оптимізм російської влади Фото: Morgan Stanley

MS прийшов до висновку, що прогнозованого МЕР результату чекати не варто

Банк Morgan Stanley не вірить у реалістичність нового прогнозу Мінекономрозвитку про повернення російської економіки до зростання в 2016 році. Про це йдеться в огляді банку.

Так, повідомляється, що Міністерство покладає основні надії на відновлення споживчого попиту і товарно-матеріальних запасів у виробництві, але аналітики MS доводять, що ці очікування завищені.

Банк зберіг свій прогноз щодо зниження ВВП на 1,3% у наступному році, а Мінекономрозвитку вірить у зростання на 0,7% (після падіння на 3,9% в 2015-му).

Раніше міністр економіки РФ Олексій Улюкаєв заявив, що основними джерелами зростання в 2016 році будуть поступове відновлення споживчого попиту, а також відновлення матеріальних запасів у виробництві.

За його словами, зростання роздрібних продажів у 2016 році складе 0,4%, а відновлення товарних запасів внесе 1 п. п. на динаміку ВВП. Але Morgan Stanley проаналізував обидва потенційних драйвера зростання і прийшов до висновку, що прогнозованого МЕР результату чекати не варто.

"Ми скептично дивимося на відновлення споживчого попиту, так як бюджетні плани в даний момент включають заморожування номінальних заробітних плат для державного сектору (приблизно 30% зайнятих) і лише 4% індексації пенсій", - пишуть аналітики банку.

Нагадаємо, Міжнародне рейтингове агентство Standard&Рoor's (S&P) погіршило прогноз розвитку економіки Росії, аналітики чекають падіння ВВП РФ в 2015 р. на 3,6%.

Раніше повідомлялося, що МВФ погіршив прогноз падіння ВВП Росії до 3,8% в 2015 р.

Крім того, МВФ погіршив прогноз і на 2016 р. Згідно з доповіддю, рецесія в Росії продовжиться, і обсяг ВВП зменшиться на 0,6%. Експерти вважають, що причиною спаду в російській економіці стало падіння цін на нафту, а також санкції щодо РФ.