ua en ru

Moody 's поліпшив прогноз для банківської системи України

Moody 's поліпшив прогноз для банківської системи України Фото: Moody 's підвищив рейтинг українських банків

Прогноз змінений з "негативного" на "стабільний

Міжнародне рейтингове агентство Moody 's змінило прогноз для банківської системи України з "негативного" на "стабільний". Про це повідомляється в релізі агентства.


Такий прогноз відображає думку агентства про те, що економіка країни почне виходити з глибокого спаду в найближчі 12-18 місяців, що дозволить зупинити подальше погіршення якості активів.

У свою чергу, поліпшення умов фінансування буде підтримувати основні кредитні кошти, а стабілізація гривні, яка спостерігається останнім часом, допоможе сповільнити зниження платоспроможності банків, повідомляє Moody 's. Стабільний прогноз Moody 's відображає обмежені ризики рефінансування для банків, так як тепер графік майбутніх платежів за такими кредитами керований.

Експерти рейтингового агентства стверджують, що, хоча економічний результат не на одному рівні з попередніми роками, підвищена стабільність підтримає поступове відновлення внутрішнього споживання, а також буде сприяти зниженню волатильності валюти, послаблення тягаря обслуговування боргу для місцевих корпорацій, які мають доларові зобов'язання

З 10 найбільших галузевих експозицій українських банків Moody 's очікує, що прогноз якості активів буде стабільним в шести галузях діяльності, на частку яких припадає 55% всіх корпоративних кредитів. Станом на 1 травня 2016 року, приблизно 57% від сукупного кредитного портфеля банків виражені в іноземній валюті, більша частина якого була дана в борг компаніям, які залежать виключно від місцевих валютних надходжень.

Тим не менш, кажуть експерти Moody 's, незважаючи на те, що не очікується стрімкого відновлення української економіки, воно буде досить швидким, щоб зменшити запас проблемних кредитів, які в 2016 році складають 45% від загального кредитного ризику рейтингової оцінки банків. Таким чином, втрати за кредитами будуть залишатися високими.

Як наслідок, банки будуть змушені відкласти збільшення резервів, оскільки більш низькі процентні прибутки і спроби знизити експлуатаційні витрати на тлі високої інфляції не дозволять українським банкам збільшити резерви. Рейтингове агентство вважає, що банки повинні будуть створювати додаткові резерви втрати за кредитами, рівні приблизно 10% від загального обсягу кредитів.

Як повідомлялося раніше, Україна може отримати транш від МВФ у середині 2016.