ua en ru

Moody's знизило рейтинг грецьких облігацій, прогноз - "негативний"

Moody's знизило рейтинг грецьких облігацій, прогноз - "негативний" Фото: star.gr

"Момент істини" для Греції настане 12 травня

Moody's знизило рейтинг грецьких держоблігацій з "Caa1" до "Caa2", зберігши по них негативний прогноз. Про це йдеться в повідомленні Moody's з посиланням на старшого аналітика "Альпарі" Вадима Іосуба.

Це сталося після того, як у лютому агентство помістило рейтинг грецьких паперів на перегляд у бік зниження. Своє рішення агентство пояснює високим рівнем невизначеності в питанні, чи вдасться Греції досягти угоди з кредиторами щодо подальших виплат боргу.

"Момент істини" настане 12 травня, коли Греція повинна виплатити МВФ 750 млн євро. Здатність греків розрахуватися вчасно викликає великі сумніви.

Замість проведення непопулярних, але таких необхідних реформ, грецький уряд то лякає кредиторів можливим дефолтом, то пропонує винести питання взаємин з ними на референдум, для проведення якого за фактом в уряду Ципраса немає ні часових, ні фінансових ресурсів.

"Негативний прогноз відображає думку агентства про те, що баланс між економічними, політичними і фінансовими ризиками у Греції зміщений у бік погіршення", - охарактеризувало ситуацію Moody's у своєму релізі.

При такому рейтингу паперів, можливість залучення коштів на ринкових умовах в уряду Греції відсутня. Остання надія до укладення всеосяжної угоди із кредиторами залишається на програму екстреного надання ліквідності (ELA) Європейського центробанку. У вівторок вона вкотре була розширена для грецьких банків на 1,4 млрд євро.

Однак, якщо греки й надалі будуть демонструвати нелояльність по відношенню до кредиторів, і це джерело може вичерпатися - керівництво ЄЦБ вже обговорює можливе обмеження доступу грецьких банків до ELA.

Нагадаємо, раніше Moody's знизило суверенний рейтинг Білорусі до Caa1.