ua en ru

Moody's знизило прогноз по суверенному рейтингу України з "стабільного" на "негативний" (доповнення)

Міжнародне рейтингове агентство moody's Investors Service погіршило прогноз по довгостроковому суверенного рейтингу України (B2) зі "стабільного" на "негативний", випливає з матеріалів агентства.
Головним чинником, що лежить в основі рішення moody's змінити прогноз по рейтингах держоблігацій України до "негативного" стало збільшення фіскального тиску і тиску зовнішньої ліквідності на тлі затримки програми МВФ. У податково-бюджетній сфері це результат відсутності реформ у газовому секторі, більш високі, ніж очікувалося, пенсійних витрат, а також обмежені бюджетні реформи через відсутність "якоря" МВФ.
Крім того, уряд очікує значне збільшення боргу, обов'язкового до погашення в 2012 р. Це викликає занепокоєння, враховуючи, що зовнішні ринки в даний час закриті, а на попит на ОВДП негативно позначається жорстка ситуація з ліквідністю у зв'язку з монетарною політикою Національного банку.
Враховуючи, що баланс коштів уряду є досить обмеженим, бюджетне фінансування та погашення боргу можуть бути важкими у наступному році, вважають аналітики Moody's.

Із зовнішньої сторони, ризики ліквідності значно зросли порівняно з рівнем кінця 2010 р. Дефіцит поточного рахунку збільшився більш ніж в 2 рази з січня по жовтень 2011 р. В 2012 р. все ще залишається серйозна невизначеність розвитку поточного рахунку, на що може значно вплинути новий газовий договір з Росією. Більш того, золотовалютні резерви впали з серпня. Ситуація із зовнішньою ліквідністю буде також залежати від подій, пов'язаних з програмою МВФ: Україна отримувала кошти тільки в 2010 р., і в 2011 р. виплат не було.
По-друге, moody's, що стурбована збільшенням ризиком зниження економічного зростання, які випливають, насамперед, з погіршення зовнішнього середовища і його впливом на експорт і приплив капіталу. Пов'язаними факторами є розширення дефіциту поточного рахунку і збільшення обсягу готівки поза банками, що відображається в тиску на прив'язку національної валюти до долара США. Для підтримки курсу, НБУ абсорбував ліквідність. Що призвело до зниження ліквідності на міжбанківському ринку. Це вже вплинуло на темпи зростання кредитування. Ці ризики уповільнення зростання кредитування ще більш ускладнюються високим обсягом безнадійних кредитів і зменшенням можливості іноземних банків надавати підтримку своїх українських "дочок", як це було протягом кризи 2008-2009 рр.
По-третє, рішення moody's змінити прогноз на "негативний" було також обумовлено думкою, що майбутні парламентські вибори в жовтні 2012 р. створюють ризики для політичної стабільності в Україні, особливо, якщо вибори будуть супроводжуватися погіршенням економічної ситуації в країні. Опитування громадської думки вже кілька раз указували на зниження популярності як правлячої партії, так і Президента. Зовнішньополітична ситуація погіршилася: недавнє укладення екс-прем'єр-міністра викликало засудження з боку США і урядів ЄС і поставив під удар підписання нової угоди про асоціацію з ЄС. На думку moody's, ці фактори послаблюють перспективи поліпшення в Україні інституційного середовища.

Moody's також змінило з "стабільного" на "негативний" прогноз по рейтингу B2 ДП "Фінансування інфраструктурних проектів", залучає кошти на підготовку до чемпіонату Європи з футболу 2012 р. під гарантії українського уряду.