ua en ru

Монті подав у відставку з поста прем'єр-міністра Італії

Прем'єр-міністр Італії Маріо Монті подав Президенту країни Джорджо Наполітано прохання про відставку. Про це офіційно заявив президентський Квірінальський палац, повідомляє ВВС.

Монті поки не заявляв, що візьме в участь в дострокових виборах. Між тим, колишній глава уряду Італії Сільвіо Берлусконі нещодавно оголосив про свій намір повернутися в політику і висунути свою кандидатуру на виборах до парламенту. Про свої амбіції заявив і глава Демократичної партії Італії П'єр Луїджі Берсані. Разом з цим не варто виключати зі списку можливих кандидатів і Монті, він поки не оголошував про бажання знов очолити уряд, але, за оцінками політологів, така ситуація цілком можлива.

Монті очолив уряд Італії в листопаді минулого року після того, як у відставку пішов його попередник Сільвіо Берлусконі.

Нагадаємо, 9 грудня прем'єр-міністр оголосив про намір подати прохання про відставку за умови схвалення парламентом проекту бюджету. Таке рішення Монті прийняв після того, як входила в парламентську коаліцію партія "Народ свободи" відмовила йому в підтримці. Відзначимо, проект бюджету на 2013 р. був схвалений більшістю голосів у сенаті і переданий в нижню палату парламенту - палату депутатів напередодні.

Маріо Монті закликав підкреслив, що не бачить умов, при яких би в країні утворився політичний вакуум через відставку його уряду. Монті зазначив, що сподівається на формування відповідального уряду і попередив про небезпеку популізму в ході виборчої кампанії, а конкретно - про декларацію свідомо недосяжних гасел і обіцянок з боку її учасників.

Читайте також: Берлусконі підтвердив свої наміри балотуватися на посаду прем'єра Італії на виборах 2013 р