ua en ru

Моніторинговий комітет ПАРЕ погодив проект резолюції щодо України

У минулий четвер в Парижі відбулося засідання моніторингового комітету ПАРЕ, на якому розглядалися проміжна доповідь про ситуацію в Україні і текст майбутньої резолюції, яка має бути прийнята на сесії асамблеї в кінці січня. Традиційно проекти резолюцій після затвердження моніторинговим комітетом отримують гриф секретності і оприлюднюються ближче до дати сесії, але у випадку з українською резолюцією це правило було порушено - прес-служба ПАРЕ надала виданню "Комерсант-Україна" текст документу.

"Зазвичай ми даємо владі країни час на надання своїх пояснень і змін до доповіді. Але оскільки ця доповідь - проміжна (на початку 2012 року заплановано ухвалення ще однієї резолюції щодо України), ми не стали чекати відповіді Києва і опублікували текст відразу", - пояснила " співдоповідач по Україні Майліс Репс (Естонія; генеральний секретар фракції ліберал-демократів у ПАРЕ).

Репс підкреслила, що січнева резолюція буде присвячена "побоюванням ПАРЕ з приводу переслідування опозиційних лідерів, зокрема найбільш відомій справі колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко". Тим часом на трьох сторінках узгодженого проекту Тимошенко згадується лише одного разу - разом з екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і колишнім в.о. міністра оборони Валерієм Іващенком. У документі висловлюється стурбованість порушенням відносно них справ за статтями 364 ("зловживання повноваженнями") і 365 Кримінального кодексу ("перевищення влади"), а також говоряться про неприйнятність існування цих статей і необхідність їх скасування.