ua en ru

МОН змінив правила вступу до вишів

МОН змінив правила вступу до вишів Фото: Інна Совсун

Совсун розповіла про особливості вступної кампанії-2016

Міністерство освіти і науки України внесло зміни у правила вступу до вищіх навчальних закладів у 2016 році. Про вісім основних змін під час регіональної наради-семінару з питань організації і проведення прийому на навчання вступників у 2016 році розповіла перший заступник очільника МОН Інна Совсун, повідомляє прес-служба відомства.

Так, цього року вступ до вишів буде здійснюватись за новим єдиним переліком галузей і спеціальностей, що був затверджений в 2015 році.


Крім того, для вступників-2016 відсутня норма про позаконкурсний вступ, усі учасники вступної кампанії проходитимуть конкурсний відбір.

Ще однією новацією є “адресність держзамовлення”, завдяки якому місця у виші приноситимуть вступники, які їх вибороли.

У 2016 році ця модель реалізовуватиметься тільки на денній формі навчання (набір на перший курс) за всіма освітніми рівнями, крім набору на молодшого спеціаліста.

Також МОН розробило повноцінну стратегію підтримки вступників з Криму та Донбасу із спрощеним вступом.

Крім того, в цьому році прийом документів на вступ за результатами ЗНО здійснюватиметься виключно в електронній формі.

Також внесоно зміни у профорієнтацію. Так, вступючи до бакалаврату абітурієнти матимуть змогу подати 15 заяв на 5 різних спеціальностей.

Для вступу ж до магістратури цього року також потрібно здавати ЗНО. Оскільки в цьому році - це просто експеримент, нова норма стосується лише спеціальності "081 Право".

Окрім цього, у 2016 році третій предмет для вступу за результатами ЗНО абітурієнт вибиратиме з “лінійки” предметів, запропонованих вищим навчальним закладом.

"Це нововведення доповнить новації попередніх років, коли запроваджувався “перехресний вступ”, за якого абітурієнт має можливість вступати до магістратури або на молодшого спеціаліста за спеціальністю, відмінною від отриманої під час навчання на бакалавраті. Загалом, усі ці зміни покликані зробити навчання студента більш вільним у виборі напрямків свого подальшого розвитку", - пояснила Совсун.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 14 червня в Україні стартувала додаткова сесія ЗНО-2016.