ua en ru

МОН має зберегти для 20 тис. дітей можливість навчатися за місцем проживання, - "Наш край"

МОН має зберегти для 20 тис. дітей можливість навчатися за місцем проживання, - "Наш край"

Відповідне звернення було направлено до міністра освіти і науки Лілії Гриневич

Міністерство освіти і науки (МОН) має відмовитися від введення норми граничної кількості учнів в класах на рівні не менше 15 і вберегти сільські школи від масового закриття. Про це заявив співголова партії "Наш край" Юрій Гранатуров, коментуючи зміни в проект Закону "Про освіту".

За словами Юрія Гранатурова, після прийняття запропонованого проекту Закону україни "Про освіту", близько 800 навчальних закладів опиняться під загрозою закриття.


"Встановлення мінімального показника кількості учнів у класі разом з нормою про мінімальну комплектність шкіл призведе до масового їх закриття. Тому під питанням опиниться доступність освіти для 20 000 учнів, які не зможуть вчитися там, де живуть", - заявив Юрій Гранатуров.

Як заявив співголова партії, дана норма в законодавстві - це порушення конституційного права громадян на гарантовану безкоштовну середню освіту.

"У сільській місцевості просто відсутня дорожня інфраструктура: дороги в селах дуже часто повністю розбиті. Шкільний автобус не вирішить всіх проблем з відвідуваністю шкіл: у сільської ради не завжди будуть гроші на його утримання і обслуговування. Своїм проектом закону Міносвіти підштовхує сільських дітей до того, щоб вони взагалі залишалися неписьменними", - додає Юрій Гранатуров.

За даними "Нашого краю", протягом останніх двох навчальних років була закрита 231 сільська школа, а відкрито - лише 11.