ua en ru

У Молдові проходять демонстрації з вимогою відставки президента

У Молдові проходять демонстрації з вимогою відставки президента Фото: протести в Молдові (twitter.com DonnachaDCU)

У Кишиневі протестують проти переходу країни на змішану виборчу систему

У столиці Молдови Кишиневі проходить акція протесту проти переходу країни на змішану виборчу систему, закон про який парламент ухвалив 21 липня. Активісти також вимагають відставки президента Ігоря Додода, передає DW.

Зазначено, що маніфестанти 30 липня 2017 року провели мітинг у сквері парламенту Молдови, після чого прийшли до центрального офісу Партії соціалістів, яку раніше очолював президент країни.

Як повідомляється, учасники акції вигукують гасла "Відставка" та "Євросоюз - не давай грошей мафії!", "Якщо ви небайдужі, не сидіть удома", "Молдавани - єднайтеся!", "Ми не здамося!".

За даними правоохоронців, в акції протесту беруть участь до тисячі людей, проте, за іншими даними, на вулиці вийшли кілька тисяч протестувальників.

На думку організаторів акції з позапарламентської опозиції, перехід на змішану, пропорційно-мажоритарну виборчу систему, за якої половина депутатів парламенту країни обиратиметься за партійними списками, а інша - в одномандатних округах, відбувається на догоду двох найбільших партій - Демократичної партії та Партії соціалістів. Мета переходу, переконані в опозиції, у тому, аби партії влади могли зберегти за собою владу за результатами виборів до парламенту, запланованих на листопад 2018 року.

Нагадаємо, закон про перехід на змішану виборчу систему парламент Молдови підтримав в останній день роботи, 21 липня, всупереч рекомендаціям Венеціанської комісії Ради Європи.