ua en ru

Молдова не стане членом ЄС та НАТО, - Додон

Молдова не стане членом ЄС та НАТО, - Додон Фото: Ігор Додон (facebook.com/dodon.igor)

На його думку, Молдова повинна дружити як зі Сходом, так і з Заходом, щоб було війни, як в Україні

Президент Молдови Ігор Додон запевнив, що його країна ніколи не вступить в Європейський Союз та НАТО. Про це він заявив в інтерв'ю DW.

Зокрема глава Молдови детально пояснив, чому його країні варто дружити з Росією.

"У Росії працюють понад 600 тисяч громадян Молдови. Це при тому, що населення Молдови становить близько трьох мільйонів. Ці люди переказують додому щороку понад мільярд доларів", - зазначив Додон.

Він наголосив, що ці грошові перекази вкрай важливі для економіки Молдови, адже протягом 2017 року в країну надішло лише близько 150 млн прямих іноземних інвестицій.

Також Додон визнав, що російський ринок є пріоритетним для Молдови щодо товарів агропромислового комплексу. Крім того, він нагадав, що Молдова отримує 100% газу від російського "Газпрому".

Водночас Додон позитивно оцінив факт укладення ЄС угоди про асоціацію з Молдовою, а також надання Євросоюзом безвізового режиму для молдовських громадян. Президент Молдови, однак, переконаний, що членом європейської спільноти його країна ніколи не стане.

"Молдова ніколи не стане членом ЄС. До цього не готові ні Брюссель, ані Молдова", - запевнив Додон.

Він додав, що "геополітичні гравці зрозуміли, що Молдова повинна дружити як зі Сходом, так і з Заходом".

"Інакше станеться те, що сталось в Україні", - заявив президент Молдови.

Додон також наголосив, що Молдові не слід бути і членом НАТО: "Молдова не виживе, якщо її намагатиметься використовувати в будь-яких військових цілях або Схід, або Захід".

Нагадаємо, раніше президент Молдови Ігор Додон повідомив, що Україна може допомогти його країні знайти компроміс у питанні Придністров'я.