ua en ru

Молдова підписала договір про умови приєднання до енергосистеми Європи

Молдова підписала договір про умови приєднання до енергосистеми Європи Фото: Молдова приєднається до енергосистеми Європи (dtek.com)

Молдова буде приєднуватися до континентальної мережі Європи для роботи в синхронному режимі

Молдавський державний оператор єдиної енергетичної системи Moldelectrica сьогодні, слідом за Україною, підписав угоду про умови приєднання до Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E). Про це РБК-Україна на умовах анонімності повідомило джерело в ENTSO-E.

Молдова, енергосистема якої, як і українська, об'єднана з енергосистемою РФ і Білорусі буде приєднуватися до континентальної мережі Європи для роботи в синхронному режимі. З Об'єднаною енергосистемою України молдавська енергосистема буде працювати паралельно.

Як і Україні для повної інтеграції в європейську мережу і ринок доведеться виконати взяті на себе технічні і юридичні зобов'язання і привести енергооб'єкти у відповідність зі стандартами ЄС.

Нагадаємо, вчора український оператор магістральних мереж НЕК "Укренерго" підписав договір з ENTSO-E про умови приєднання до європейської мережі. Договір діятиме до 2025 року. Левову частку цього терміну Україні доведеться витратити на те, щоб виконати зобов'язання, взяті перед ENTSO-E, а також державі доведеться продемонструвати стабільну роботу в ізольованому від Росії та Білорусі режимі, з якими наша система об'єднана історично.